Ce este babesioza
Infectia cu Babesia spp. (babesioza) este boala transmisa de capuse, ce poate afecta mai multe categorii de mamifere, inclusiv cainele dar si omul. Este un parazit protozoar, intracelular, ce invadeaza globulele rosii ale mamiferelor, distrugandu-le si provocand anemie. Desi in literatura de specialitate este citata ca o afectiune cu un caracter sezonier, iernile usoare din ultimii anii o fac intalnita o perioada lunga din an.
Babesioza este transmisa prin muscatura capuselor din genul Ixodes, mai rar este incriminata ca sursa de infectie calea transplacentara sau prin plagile muscate provocate de alti caini infectati la randul lor, ce prezinta leziuni la nivelul mucoasei bucale. O alta cale de transmitere este prin transfuzie, cu sange contaminat. Calea principala de transmitere ramane muscatura de capusa. Infectia se va transmite dupa ce capusa ramane atasata de animal aproximativ 2 zile.
Fiind o boala provocata de un parazit transmis de insecte hematofage, frecvent este asociata si cu alte afectiuni vectoriale, cum ar fi Anaplasmoza, Ehrlichioza, Boala Lyme, Micoplasmoza s.a.. Orice boala interpusa cu babesioza va agrava evolutia bolii si va inrautati prognosticul.
Specii de Babesia
Exista mai multe specii de Babesia ce cauzeaza babesioza la caini, respectiv:
- Babesia canis – cu subspecia canis canis, vogeli, rossi;
- Babesia gibsoni;
- Babesia vulpes;
- Babesia conrade.
Perioada de incubatie sau timpul de la muscatura de capusa pana la inceperea simptomelor bolii este in medie de aproximativ doua saptamani, insa exista si situatii cand simptomele apar intr-un timp mult mai scurt de la momentul muscaturii sau boala poate ramane latenta mai mult timp. Este de asteptat ca pacientii foarte tineri, foarte batrani sau cu alte boli intercurente sa aiba o evolutie mai grava decat alti caini.
Un risc de infectie mai ridicat il prezinta cainii nedeparazitati din orice categorie, cainii de vanatoare, cainii care petrec mult timp in natura.
Simptomele babesiozei la caini
Semnele de infectie variaza de la cele ale unei boli usoare, la o boala severa, ce poate evolua pana la insificienta hepato-renala si exitus. Semnele clinice comune includ:
- Febra
- Lipsa de energie, letargie, depresie
- Lipsa poftei de mancare
- Icter
- Ganglionii limfatici si splina marite
- Urina de culoare anormal de inchisa, de obicei rosu inchis sau portocaliu sau chiar maro
- Semne neurologice, precum dezechilibru si/sau mers clatinat
De obicei, capusele stau prinse langa gatul, capul si urechile cainelui si in pliurile de la picioare, dar se pot gasi pe orice parte a corpului. In general, de culoare maro inchis sau negru, capusele sunt mici si se simt ca o umflatura tare pe pielea cainelui. In functie de stadiul de viata, capusele vor avea sase picioare (larve) sau opt picioare (nimfe si adulti). Daca se afla de mai mult timp pe pielea caineului si sunt hranite, s-ar putea sa para de culoare maro sau gri.
Diagonstic
In urma anamnezei, veterinarul va face un examen fizic complet si in functie de suspiciune si starea clinica va demara o serie de analize, respectiv:
- Hemoleucograma completa
- PCR
- profilul biochimic al sangelui
- analiza urinei
- panou electrolitic
Tabloul hematologic include anemie (de cele mai multe ori normocroma, normocitara, aregenerativa), trombocitopenie si frecvent leucopenie.
Diagnosticul diferential : intoxicatii cu substante cumarinice, alte boli anemiante produse de vectori, cum ar fi anaplasmoza, ehrlichioza, micoplasmoza dar si fata de anemiile mediate imun.
Pentru diagnosticul de confirmare medicul pate efectua mai multe teste de laborator, dintre care cele mai uzuale si precise sunt :
- examenul citomorfologic sangvin consta in evidentierea microscopica a hemoparazitilor
- PCR (polymerase chain reaction)- detectarea in proba biologica (sange) a AND-ului parazitar
- profilul biochimic al sangelui
- analiza urinei
- panou electrolitic
Tratamentul specific se va face de catre medicul curant, in functie de starea clinica a animalului
Prevenire
Principalul mijloc de prevenire este deparazitarea periodica a patrupedului dumneavoastra dar si dezinsectia periodica a padocului.
Atentie! Trecerea prin boala nu ofera imunitate de lunga durata si mai ales nu oare loc o protectie incrucisata intre specii.