Shih Tzu este un caine mic, dar robust, cu o blana lunga, cu par dublu, ceea ce o face sa para luxurianta. Din cauza formei capului si a fetei, Shih Tzu este considerat o rasa brahicefalica.
Comportamentul alert, increzator, jucaus si curajos al acestei rase o face favorita printre pasionatii de caini mici si jucausi. Majoritatea proprietarilor acestor caini spun ca Shih Tzu este cu adevarat o rasa de caini iubitoare.
Cand sunt instruiti si ingrijiti corespunzator, cainii Shih Tzu pot fi buni insotitori, iar dimensiunea lor mica face ca aceasta rasa sa fie ideala pentru apartamente si spatii mici de locuit.
Istoria Shih Tzu
Numele Shih Tzu provine din cuvantul chinezesc „leu”, datorat aspectului acestei rase. Stramosii Shih Tzu provin din rase antice, in special din Tibet. Analiza ADN-ului arata ca Shih Tzu, ca si cainii Lhasa Apso, are o descendenta mai directa din lup, comparativ cu alte rase de caini.
Rasa a devenit cunoscuta ca un caine nobil al Chinei, in primul rand ca animal de companie regal pentru membrii dinastiei Ming din secolul al XIV-lea pana in secolul al XVII-lea. Ei au fost, de asemenea, favoritii imparatesei T’zu Hsi la sfarsitul anilor 1800.
Shih Tzu a fost intotdeauna un animal de companie si un caine postal si nu a fost niciodata crescut in alte scopuri. Acest lucru diferentiaza rasa de Lhasa Apso, care a fost folosita pe post de caine de paza al templului.
Din punct de vedere istoric, familia regala chineza nu permitea ca acesti caini sa fie comercializati in afara nobilimii. Abia in 1930 au fost importate primele exemplare Shih Tzu in Europa. Au ajuns apoi in SUA, dupa al Doilea Razboi Mondial.
Informatii utile despre Shih Tzu
Din cauza blanii sale bogate, un Shih Tzu are nevoie sa fie periat in fiecare zi.
De retinut este si faptul ca acesti cainii au tendinta de a suiera si sforai si pot fi predispusi la probleme dentare.
In ceea ce priveste aducerea unui caine Shih Tzu intr-o familie cu copii, trebuie sa stii ca desi sunt caini de incredere, nu sunt cea mai buna alegere pentru familiile cu copii mici sau copii foarte mici. Si asta din cauza ca ii expune riscului de ranire neintentionata.
Cu o inaltime de 20-30 de cm, greutatea unui caine Shih Tzu poate varia intre 4 si 7 kilograme.
Personalitate
Din punct de vedere istoric, rolul lui Shih Tzu a fost acela de a fi un caine de companie. Iar ei asta isi doresc sa fie, companionul perfect. Nu te astepta sa vaneze, sa pazeasca sau sa recupereze obiectele pierdute.
Afectiunea este caracteristica lor dominanta, iar poala ta este destinatia lor preferata. Sunt cei mai fericiti cand sunt cu familia lor, acorda si primesc atentie.
Cu toate acestea, sunt vigilenti si vioi si pot latra atunci cand membrii familiei vin acasa.
Starea de sanatate
In general, cainii Shih Tzu sunt rezistenti, dar, ca toate rasele de caini, sunt predispusi la anumite afectiuni si boli.
- Alergiile sunt o boala comuna la acesti caini. Exista trei tipuri principale de alergii care ii afecteaza, respectiv:
- alergiile alimentare: se trateaza prin eliminarea anumitor alimente din hrana cainelui;
- alergii de contact: sunt cauzate de o reactie la o substanta toxica, cum ar fi lenjeria de pat spalata cu un anume detergent, saliva de purici, sampoanele pentru caini sau alte substante chimice;
- alergii ale sistemului respirator: cauzate de alergeni din aer, cum ar fi polenul, praful sau mucegaiul.
Tratamentul poate include restrictii alimentare, medicamente si schimbari de mediu.
O alta problema de sanatate ce poate afecta cainii din aceasta rasa este si displazia de sold. Aceasta este o deformare a articulatiei soldului care poate provoca durere si mers schiopatat.
De asemenea, un caine Shih Tzu poate fi predispus luxatiilor de rotula. Articulatia genunchiului aluneca inauntru, provocand durere.
Displazia renala juvenila este un defect genetic al rinichilor observat la cainii tineri Shih Tzu. Pierd in greutate, varsa si le lipseste vigoarea. In prezent, exista un singur test pentru aceasta boala care poate fi efectuat pe cainii destinati pentru reproducere. Acest test consta intr-o biopsie a rinichiului. Este insa foarte invaziva si prezinta un risc mare.
O alta afectiune des intalnita in randul cainilor Shih Tzu sunt pietrele si infectiile vezicii urinare. Ele pot fi cauzate de multi factori, cum ar fi excesul de proteine, magneziu si fosfor din dieta sau perioade lungi de timp intre urinari. Inflamatia mucoasei vezicii urinare poate fi cauzata de infectii bacteriene sau virale. Daca Shih Tzu urineaza frecvent, pare ca are dificultati la urinare sau are o pierdere a poftei de mancare, trebuie dus la veterinar.
De asemenea, problemele oculare sunt o afectiune obisnuita in randul cainilor Shih Tzu. Si asta deoarece ochii lor mari sunt mai expusi decat in cazul altor rase. Tulburarile includ:
- keratita, o inflamatie a corneei care poate duce la ulcer corneean si orbire;
- luxatie de glob ocular, cand globul ocular este dislocat din orbita ce apare in urma unui traumatism sever;
- entropion, rasucirea marginii libere a pleoapei spre interior rezultand o crestere anormala a genelor pe marginea pleoapei, care are ca rezultat frecarea genelor ectopice pe suprafata corneei;
- atrofie progresiva a retinei, o boala genetica a celulelor vizuale retiniene care progreseaza spre orbire;
- keratoconjunctivita sicca (ochii uscati) reprezinta o uscaciune a corneei si a conjunctivei. Contacteaza imediat medicul veterinar daca observi orice roseata, iritatie sau lacrimare excesiva.
O alta afectiune specifica cainilor din rasa Shih Tzu sunt infectiile urechii. Ele apar deoarece secretile otice reprezinta un mediu perfect pentru dezvoltarea infectiilor. Pentru a evita orice problema, verifica si curata saptamanal urechile cainelui.
Atentie si la problemele dentare. Dintii de lapte pot ramane pe loc atunci cand apar cei permanenti. Uneori este necesar ca medicul veterinar sa extraga dintii de lapte.
De asemenea, din cauza maxilarului lor, cainii Shih Tzu pot avea si dinti lipsa sau nealiniati. Este important sa ii periezi dintii catelului in mod regulat si sa anunti medicul veterinar referitor la orice problema dentara, cum ar fi respiratia urat mirositoare si dintii cu radacini slabite.
O alta afectiune des intalnita in randul Shih Tzu sunt si herniile ombilicale. Destul de frecvente, acestea sunt cauzate de inchiderea intarziata a liniei mediane abdominale. Daca hernia este mica, se poate inchide pe masura ce catelul se maturizeaza. Uneori este necesara o interventie chirurgicala pentru a o corecta. De obicei, se poate remedia in acelasi timp ce catelul este sterilizat.
Șuntul hepatic portosistemic este o anomalie congenitala cu privire la vasele de sange ce traverseaza ficatul. Chirurgia este de obicei cel mai bun tratament.
Sforaitul este o alta afectiune des intalnita a cainilor Shih Tzu din categoria raselor brahicefalice. Din aceasta cauza, cateii pot sforai puternic sau suierator, necesitand remedierea acestei afectiuni printr-o interventie chirurgicala.
De asemenea, cainii din aceasta rasa mai pot suferi si de o afectiune denumita “stranutul invers”. Apare atunci cand cainele este prea entuziasmat, inghite mancarea prea repede sau cand in mediu exista alergeni. Cainele poate scoate un sunet suierator. Vorbeste-i linistitor si incearca sa-l faci sa se relaxeze pentru a-i scurta episodul.
Indiferent de cat de sanatos este cainele tau atunci cand il aduci pentru prima oara acasa, ar trebui sa te pregatesti pentru orice problema care poate aparea pe parcurs.
Ingrijirea cainilor Shih Tzu
Pentru Shih Tzu nu prea conteaza unde locuiesc, atat timp cat sunt cu tine. Este un caine foarte adaptabil, care se poate simti confortabil intr-un apartament mic de oras sau intr-o casa mare sau la tara. Este insa un caine de casa si nu ar trebui sa fie tinut afara, desi se bucura atunci cand se joaca in curte.
Se multumeste insa cu plimbari scurte in fiecare zi. Nu este un caine extrem de activ. Ii place sa stea in poala, sa se plimbe prin casa, sa se joace cu jucariile lui sau sa alerge la usa pentru a latra trecatorii.
Ca si alte rase cu botul scurt, Shih Tzu este sensibil la temperaturi crescute. Ar trebui sa ramana in interior intr-o camera cu aer conditionat sau una cu ventilatoare in zilele caniculare, pentru a nu suferi de epuizare din cauza caldurii.
Nu este un lucru neobisnuit ca un Shih Tzu sa sara fara teama de pe pat sau scaun. Desi s-ar putea sa nu ti se para inalte, aceste inaltimi sunt uriase pentru micul Shih Tzu. Si, din pacate, sariturile se termina adesea cu o accidentare. Si asta deoarece cainii sunt mai grei in partea din fata si se prabusesc inainte, ceea ce poate provoca ranire sau chiar o contuzie la cap. Fii foarte atent la el si tine-l in siguranta. Nu il lasa sa iti sara din brate sau de pe mobila.
Chiar daca sunt in mod natural docili si prietenosi, Shih Tzu are nevoie de socializare si dresaj timpuriu. Ca orice caine, el pot deveni timid daca nu este socializat corespunzator cand este mic.
Alimentatie
Cantitate zilnica recomandata de hrana depinde in functie de producator. Verifica tabelul de pe ambalajul de mancare al cainelui pentru a-i oferi doza corecta.
Consumul de hrana al unui caine adult depinde insa de marimea, varsta, metabolismul si nivelul de activitate. Cainii, la fel ca oamenii, nu au toti nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este de la sine inteles ca un caine foarte activ va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine care sta pe canapea in cea mai mare parte a timpului.
Calitatea hranei face, de asemenea, diferenta. Cu cat hrana pentru caini este mai buna, cu atat mai mult timp ii vei putea mentine sanatatea si il vei pastra in forma.
Culoarea blanii si ingrijirea
Blana lunga si matasoasa a Shih Tzu are un aspect deosebit. Ea poate fi intalnita in mai multe culori, respectiv negru, alb, alb cu negru, gri cu alb sau roscat cu alb.
Pastrarea aspectului blanii este foarte solicitanta. Periajul si pieptanarea zilnica sunt necesare pentru a preveni incurcarea parului. De asemenea, necesita imbaiere la nevoie cu produse special destinate.
Daca optezi sa iti tii cainele tuns scurt, va trebui sa faci acest lucru la sase-opt saptamani.
La varsta de aproximativ zece – douasprezece luni, blana Shih Tzu se schimba de la puf de catel la o blana matasoasa. In aceasta etapa, vei avea impresia ca parul cade mai repede decat il poti peria. Nu renunta!
Etapa este una temporara si dureaza aproximativ trei luni. Odata ce blana de caine adult devine permanenta, periajul devine mai usor.
In ceea ce priveste unghiile unui caine Shih Tzu, ele ar trebui sa fie taiate lunar. Urechile trebuie verificate o data pe saptamana pentru murdarie, roseata sau un miros urat care poate indica o infectie. Sterge-le saptamanal cu un tampon de vata, umezit cu un produs de curatare pentru urechi, cu pH echilibrat, pentru a preveni aparitia problemelor. Parul creste in interiorul canalului urechii si, uneori, acesta trebuie smuls daca cainele face infectii repetate ale urechii.
Si fata unui Shih Tuz are nevoie de atentie zilnica. Un astfel de caine se murdareste dupa ce mananca, iar ochii lacrimeaza usor. Daca blanita din jurul ochilor se pateaza, sterge-l cu un produs destinat special pentru aceasta zona.
Multe rase mici sunt predispuse la probleme dentare, iar Shih Tzu nu face exceptie. Este important sa acorzi atentie ingrijirii dintiilor lor. Periajul obisnuit cu o periuta de dinti moale si o pasta de dinti pentru caini le va mentine gingiile si dintii sanatosi.
Surse:
- www.dogtime.com
- www.akc.org
- www.thesprucepets.com