Caldurile sunt una dintre provocarile pe care orice viitor proprietar al unei catele trebuie sa le ia in calcul de la bun inceput. Ciclurile reproductive ale catelelor respecta, in general, un calendar bine stabilit si aduc atat modificari de comportament, cat si posibile complicatii. In acest articol poti descoperi mai multe informatii despre subiect.
- Calduri la caini – ce este perioada de calduri la catele
- Date anatomice si fiziologice privind reproductia la caini
- Managementul perioadei de calduri
- Sanatate si potentiale probleme asociate ciclurilor de reproducere la catele
- Catea in calduri – precizari referitoare la comportament
Calduri la caini – ce este perioada de calduri la catele
Perioada de calduri a femelelor mai este cunoscuta si sub denumirea de estru, ciclu estral sau ciclu de reproducere. Aceasta este o perioada specifica in care femela este receptiva la reproductie si poate ramane gestanta. Spre desoebire de perioada de calduri la masculi, care sunt activi oricand simt o femela in calduri, perioada de calduri la femele este bine limitata in timp.
Frecventa perioadei de calduri este variabila in functie de talie, rasa si exemplar, dar majoritatea femelelor intra in calduri de doua ori pe an, la intervale de cate 6 luni. Este important, ca proprietar de caine, sa intelegi aceasta perioada si sa o gestionezi in mod corespunzator si responsabil.
Date anatomice si fiziologice privind reproductia la caine
Pentru a intelege mai bine detaliile legate de reproducerea la caini si ce implica o femela in calduri, este important sa te familiarizezi cu cateva informatii referitoare la anatomia si fiziologia aparatului reproducator la catea.
Fazele ciclului de reproduce la caini
Ciclul de reproducere al catelelor este divizat in mai multe faze distincte.
Proestrul
Proestrul este prima fază a ciclului de reproducere, considerata adesea o faza pregatitoare. Catelele incep sa prezinte semne vizibile ale estrului, cum ar fi aparitia unei secretii mucoase si usor sangvinolente la nivelul vulvei si edemul local al acesteia. Proestrul poate dura intre 7 si 10 zile. In aceasta faza, masculii sunt atrasi de catre femela, dar acestea nu sunt receptive din punct de vedere sexual, chiar daca sunt agitate si cauta interactiunea cu masculii.
Estrul
In perioada estrului femelele sunt receptive din punct de vedere sexual, se pot monta si pot ramane gestante. Cu alte cuvinte, estrul este perioada fertila la caini. In aceasta faza, sangerarea vaginala se diminueaza semnificativ, iar femelele devin mult mai receptive fata de masculi, incurajandu-i sa le inspecteze. Durata estrului variaza intre 5 si 10 zile, iar acesta reprezinta momentul cautat de catre crescatori pentru imperecherea la caini in conditii controlate. Pentru depistarea momentului ovulatiei se recomanda a se discuta cu medicul veterinar pentru a recomanda efectuarea unor investigatii specifice.
Metestrul
Metestrul este o perioada de recuperare dupa estru, in care corpul femelei se pregateste pentru o eventuala gestatie. Femela manifesta o scadere accentuata a interesului fata de masculi. Durata metestrului poate fi de ~2luni.
Anestrul
Anestrul este perioada repausului sexual, acesta putand varia in functie de varsta, rasa, talie si alti factori individuali, intre 4 si 12 luni.
Durata perioadei de calduri
Multi proprietari incepatori se intreaba cat dureaza perioada de calduri la femele. Perioada in care putem discuta despre o catea in calduri este, in medie, de 3 saptamani, acoperind fazele de proestru si estru. În funcție de o serie de factori, aceasta durata poate suferi variatii semnificative. Un ciclu la catele, complet, dureaza in medie 6 luni si include si perioada de repaos sexual.
Managementul perioadei de calduri
Perioada de calduri este una delicata pentru majoritatea proprietarilor. Eforturile de a preveni patarea mobilierului si a covoarelor din cauza secretiilor abundente sunt un real motiv de ingrijorare, mai ales pentru proprietarii de femele din rase de talie mare. De asemenea, este importanta prevenirea unei eventuale monte nedorite si identificarea momentului propice pentru o monta, in cazul femelelor cu valoare reproductiva.
Monitorizarea si semnele debutului caldurilor la catea
Monitorizarea si identificarea prompta a semnelor de calduri la catea sunt esentiale atat pentru prevenirea reproducerii, cat si pentru o monta de succes. Unul dintre primele semne ale debutului caldurilor sunt schimbarile de comportament, cateaua devenind mai agitata sau mai afectuoasa, mai atenta la masculi sau mai nervoasa.
Un alt semn distinctiv al debutului caldurilor este aparitia sangerarii vaginale. Majoritatea catelelor efectueaza o igiena riguroasa a zonei, astfel incat scurgerea este dificil de observat sau poate fi remarcata dupa perioadele de odihna. Pe masura ce caldurile progreseaza, cateaua este si ea atrasa de catre masculi, cautand si incurajand interactiunea cu acestia.
Daca planifici o monta controlata, poti apela la ajutorul medicului veterinar pentru determinari hormonale, cea mai precisa metoda de a stabili momentul propice pentru contactul cu masculul.
Prevenirea montelor nedorite
Prevenirea unei eventuale monte nedorite este o preocupare importanta a oricarui stapan responsabil. Cea mai eficienta metoda de a face asta este sterilizarea femelelor inaintea aparitiei primului ciclu de calduri, undeva in jurul varstei de 5-6 luni.
In cazul unei femele cu valoare reproductiva, proprietarul poate limita interactiunile dintre aceasta si alti caini, in special masculi. Cateaua nu ar trebui scoasa din casa decat in lesa si sub supraveghere continua. Lasarea unei catele in calduri afara, in curte sau in tarc, nesupravegheata, poate avea consecinte nedorite, caci in aceasta perioada atat ea, cat si masculii, cauta solutii disperate pentru a intra in contact. O monta caini se poate produce mai repede decat crezi, mai ales daca este un eveniment nedorit.
In timpul plimbarilor poti apela la ajutorul pe care il presupun hainele speciale pentru catele in calduri, concepute pentru a preveni montele nedorite. Plimbarile unei catele in calduri trebuie sa fie scurte si controlate, mai ales daca in zona exista si alti caini.
Pastilele pentru caini in calduri pot fi o solutie temporara, dar majoritatea medicilor veterinari le recomanda cu multa prudenta deoarece dezechilibrul hormonal pe care il declanseaza se asociaza cresterii riscului de piometru sau tumori mamare. Preparatele hormonale pot fi administrate si sub forma de injectie pentru calduri la caini, dar efectele secundare sunt aceleasi, caci anticonceptionalele pentru caini nu sunt la fel de precis dozate ca la om.
Ingrijirea si confortul catelei pe perioada caldurilor
Multe catele depasesc perioada caldurilor fara prea mari batai de cap pentru proprietari, dar exista si exemplare care devin foarte agitate sau nervoase sau, dimpotriva, extrem de afectuoase. Este important sa ii oferi catelei un loc linistit si sigur in care sa se poata odihni cat dureaza perioada de imperechere la caini. Scutecele speciale pentru catele in calduri pot ajuta la mentinerea curateniei in casa. Majoritatea femelelor isi fac igiena locala singure, dar daca exemplarul tau face exceptie, asigura-te ca ii cureti zilnic zona vulvei.
Sanatate si potentiale probleme asociate ciclurilor de reproducere la catele
Ciclurile de reproducere se pot asocia cu o serie de probleme de sanatate despre care orice proprietar de caine ar trebui sa fie informat.
Gestatia falsa
Gestatia falsa sau pseudogestatia este o afectiune caracterizata printr-un comportament specific graviditatii, chiar daca femela nu este gestanta. Femela isi cauta un loc in care sa isi faca cuibul, ingrijeste constant diferite obiecte, este anxioasa, iritabila si mananca mult. Gestatia falsa este, de obicei, o problema temporara. La unele catele se remite singura, in timp ce altele au nevoie de tratament medicamentos.
Lactatia nervoasa
Lactatia nervoasa sau pseudolactatia este o problema de sanatate in care cateaua incepe sa produca lapte, desi nu a fost gestanta si nu a fatat. Lactatia nervoasa poate fi inconfortabila, creste riscul de mastita si tumori mamare si necesita adesea o gestionare adecvata.
Perioada de gestatie la caine dureaza, in medie, 60 zile, asadar lactatia nervoasa poate aparea la aproximativ doua luni dupa ciclul de calduri. Se va evita stimularea glandei mamare si se va consulta medicul pentru monitorizare si, daca e cazul, pentru tratament.
Infectiile uterine
Infectiile uterine ale catelelor sunt mai bine cunoscute sub denumirea de piometru. Piometrul apare consecutiv fluctuatiilor hormonale asociate ciclurilor reproductive, mai ales a celor care nu se soldeaza cu gestatia. Piometrul apare de cele mai multe ori la catelele varstnice, dar trebuiesc monitorizate femelele de toate varstele care nu au fost sterilizate si poate avea o evolutie fatala in multe dintre cazuri.
Tumorile mamare
Tumorile mamare sunt printre cele mai frecvente tipuri de cancer la catele. Ele pot afecta catele de orice varsta, dar riscul si frecventa cresc odata cu inaintarea in varsta. Ele afecteaza majoritar catelele nesterilizate care nu sunt montate regulat, ca urmare a fluctuatiilor hormonale suportate de-a lungul vietii. Administrarea de anticonceptionale are, de asemenea, un rol in cresterea incidentei tumorilor mamare.
Nu toate tumorile mamare la catea sunt maligne, totusi cele canceroase sunt majoritare. Imediat dupa identificarea unei formatiuni la nivelul glandei mamare trebuie contactat medicul veterinar, caci interventia prompta este singura care poate preveni metastazele pulmonare fatale.
Cea mai buna modalitate de a preveni aparitia acestor complicatii este sterilizarea femelelor, preferabil inainte de primul ciclu de calduri. Ca proprietar de caine trebuie sa iti pui intotdeauna problema moralitatii producerii unor pui, in conditiile in care populatia de caini nedoriti este, deja atat de mare, si fiecare pui de caine nascut intr-o casa fura sansa la viata a unui pui aflat pe stradă sau in adapost. Dupa sterilizare catelele nu mai au ciclu, ceea ce te scuteste de o multime de neplaceri.
Catea in calduri – Precizari referitoare la comportament
Perioada de calduri este una in care femelele isi modifica in mod semnificativ comportamentul.
Cum influenteaza perioada de calduri comportamentul catelei tale
Comportamentul catelei in perioada de calduri poate fi o surpriza pentru un proprietar neexperimentat. Aceasta devine, adesea, mai afectuoasa, mai atasata de stapan, cautand mai multa atentie si interactiune sociala, mai ales in perioada fertila la catele.
Unele exemplare pot deveni agitate sau nervoase, ca urmare a schimbarilor hormonale. Dupa o etapa initiala de respingere a masculilor, catelele pot cauta interactiunea cu acestia, aratandu-si receptivitatea. Mai ales in cazul femelelor care au masculi in preajma, se observa comportamente mai protectoare sau defensive.
Unele femele isi pierd interesul fata de unele activitati zilnice obisnuite, precum plimbarea sau jocul. Altele manifesta schimbari semnificative de apetit. E important sa stii ca aceste comportamente variaza intre limite foarte largi, de la un exemplar la altul si ca se pot prelungi daca discutam despre o catea gestanta.
Gestionarea eficienta a comportamentului catelei in perioada de calduri
Gestionarea atenta a comportamentului catelei in perioada de calduri este importanta pentru a-i asigura confortul si siguranta si pentru a preveni o eventuala monta nedorita. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face este sa ii monitorizezi cu atentie comportamentul si sa o supraveghezi permanent atunci cand se afla in afara casei, pentru a preveni reproducerea la caini fara valoare chinologica.
Izolarea de masculi pe perioada caldurilor este cea mai eficienta metoda de a preveni montele nedorite. Pe de alta parte, tine cont de faptul ca si ea poate cauta sa evadeze din curte, si masculii pot cauta metode sa patrunda in curte. Tinerea catelei in interior sau folosirea custii pe perioada cat esti plecat pot fi metode eficiente de a preveni montele. In cazul in care comportamentul catelei este complet deviant sau daca aceasta pare sa fie in suferinta – de pilda, refuza mancarea si nu se mai odihneste, contacteaza medicul veterinar.
Nu in ultimul rand, ia in calcul metode de gestionare a ciclurilor reproductive si nu amana momentul sterilizarii unui exemplar fara valoare reproductiva. Sterilizarea catelei gestante este o alta modalitate de a preveni nasterea unor pui nedoriti, desi e de preferat sa nu ajungi in aceasta situatie.
Gestionarea corecta a ciclurilor de calduri la catele este o responsabilitate importanta a oricarui proprietar. Discuta cu medicul veterinar despre eventualele nelamuriri pe care le ai in legatura cu acest subiect.
Bibliografie:
- https://www.thesprucepets.com/signs-your-dog-is-in-heat-3385379
- https://www.pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/pet-health-hub/conditions/seasons-in-dogs#:~:text=Dogs%20usually%20have%20their%20first,bleeding%2C%20and%20changes%20in%20behaviour.
- https://www.petmd.com/dog/general-health/dog-in-heat
- https://www.webmd.com/pets/dogs/how-tell-if-dogs-heat
- https://vcahospitals.com/know-your-pet/estrus-cycles-in-dogs