În ultimi ani, medicina veterinară a făcut progrese seminificative în diverse ramuri, inclusiv pe partea imagistică, unde tehnica a evoluat având posibilitatea de a furniza un diagnostic rapid pentru o varietate de afecțiuni la animale de companie.
Multe spitale veterinare dispun de aparate și tehinică modernă pentru o examinare radiologică sau ecografică, iar un număr tot mai mare de clinici veterinare de specialitate și de urgență dispun de tehinici avansate de imagistică precum tomografie computerizată (CT) și/sau imagistică prin rezonanță magnetică (IRM).
Dacă animalul tău de companie are nevoie de un examen RM, medicul veterinar te va îndruma, probabil, către un neurolog veterinar sau un radiolog pentru evaluare și examinare imagistică.
În neurologie, simptomele clinice prezentate de un animal de companie depind de locul în care se afla afecțiunea, precum și de stadiul prezent al bolii. Cu alte cuvinte, o formațiune neoplazică la nivelul encefalului, un accident vascular cerebral sau o infecție în aceeași zonă la nivelul encefalului provoacă semne clinice foarte asemănătoare, astfel încât nu se poate determina cauza bolii animalului tău de companie doar în urma unui examen de specialitate.
Avand la dispozitie un aparat de rezonanță magnetică și alte tehnici imagistice, medicii veterinari sunt din ce în ce mai pregătiți să ofere rapid un diagnostic de certitudine al bolii animalului de companie, permițând un tratament medicamentos/chirurgical corespunzător și îmbunătățirea calității vieții animalului de companie.
Ce reprezintă imagistica prin rezonanță magnetică
Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este cea mai avansată tehnică de imagistică folosită în medicina veterinară. Aceasta oferă imagini detaliate ale structurilor interne și depistează afecțiuni care nu pot fi identificate prin alte tehnici imagistice precum examenul radiologic, ecografic sau prin tomografie computerizată. In unele afecțiuni, IRM-ul este singura tehnică imagistică ce poate permite un diagnostic de certitudine, fiind, de asemenea, cea mai sigură tehnică non-invazivă pentru evaluarea măduvei coloanei vertebrale. RM-ul este considerat cea mai bună tehnică imagistică avansată (gold standard) în diagnosticarea afecțiunilor de la nivelul encefalului și a măduvei coloanei vertebrale, oferind o vedere tridimensională a imagini în trei planuri (sagital, transversal, dorsal) ale encefalului si măduvei spinarii, cu o grosime a secțiunilor de ordinul milimetrilor.
Siguranța RM-ului pentru animalul de companie
IRM este o metodă modernă și non-invazivă care foloseste un magnet puternic pentru a genera un câmp magnetic, unde cu ajutorul unei bobine/antene care captează și trimite un semnal de radio-frecvență (RF) cu ajutorul computerului către segmentul care este scanat, se formează imaginea. Spre deosebire de examenul radiologic sau prin CT, care implică folosirea radiațiilor ionizante, RM-ul nu implică folosirea radiațiilor ionizante, ceea ce îl face o tehnică foarte sigură.
Anestezia pentru efectuarea unui RM animalului de companie
RM-ul pentru animale este o investigație identică celei pentru oameni, dar, din pacate, animalele noastre de companie nu pot sta nemișcate. Orice mișcare afectează calitatea imaginilor, astfel încât nu pot fi evaluate. Ca urmare, câinii, pisicile și alte animale de companie au nevoie de anestezie generală pentru a li se putea efectua un examen IRM.
Deși orice anestezie generală implică anumite riscuri, inainte de aceasta, se recomandă anumite teste sanguine și/sau examen cardiologic. Acest lucru permite medicului să realizeze un screening pentru bolile sistemice care ar putea crește riscul în timpul anesteziei.
Durata de timp necesară pentru efectuarea unui RMN
Odată realizată anestezia, procedura de efectuare a unui RM durează, de obicei, între 30 de minute și 1 oră, în funcție de segmentul/segmentele scanate. În acest timp, animalul de companie este monitorizat îndeaproape de un medic anestezist veterinar. Odată obținute imaginile, acestea sunt evaluate de către medicul specialist.
Afecțiuni pentru care se recomandă un RM animalelor de companie
Imagistica prin rezonanță magnetică se recomandă pentru afecțiuni de la nivelul capului, coloanei vertebrale, abdomen, torace și articulații, pentru depistarea unor leziuni de tip neoplazic, degenerativ, inflamator, infecțios, vascular și traumatic.
La nivelul capului: RM-ul poate analiza encefalul și structurile moi adiacente (structura oculară, nervi optici, bule timpanice, cavitate nazală, sinusuri, etc.) pentru evaluarea proceselor neoplazice, procese vasculare (AVC, ischiemie vasculară, edem vasogenic, hematom), procese inflamatorii (encefalită, meningoencefalită), alte tipuri de procese.
La nivelul coloanei vertebrale: RM-ul poate determina leziuni la nivelul cordonului medular, la nivelul discurilor intervertebrale, plexului brahial și nervilor pentru afecțiuni precum hernia discală, stenoza canalului medular, formațiuni chistice, procese neoplazice medulare, procese inflamatorii, infecțioase, etc.
La nivelul toracelui și abdomenului:
- RM-ul toracal este efectuat pentru patologia mediastinului (formațiuni neoplazice mediastinale, etc.), patologia cardio-vasculară cu substanță de contrast, patologia peretelui toracic și țesuturi moi toracale.
- RM-ul abdominal este efectuat pentru afecțiuni ale organelor abdominale: ficat, vezica biliară, pancreas, rinichi, vezica urinară, splină, uter și ovare. Este indicat pentru: depistarea proceselor neoplazice, proceselor vasculare, proceselor infecțioase și inflamatorii.
La nivelul articulațiilor: RM-ul segmentelor osoase și articulațiilor, precum – scapulo-humerală, humero-radio-ulnară (articulația cotului), articulațiile coxo-femurale, articulația genunchiului – poate evidenția afecțiuni inflamatorii, infecțioase, degenerative, traumatice, neoplazice.