Căutare

Înapoi la articole

Picture of exavet

exavet

Echipa Exavet

Ce animal de companie aleg pentru copilul meu?

Un animal de companie este o modalitate excelenta pentru un copil de a invata ce este responsabilitatea, empatia si grija fata de ceilalti. Gasirea animalului de companie potrivit pentru mediul si stilul de viata al copilului tau este esentiala pentru construirea unei relatii apropiate.

Atentie insa! Indiferent de ce animal vei alege pentru copilul tau, este important sa il inveti cum sa se comporte cu el. Copiii zgomotosi si agitati pot fi extrem de greu tolerat de catre unele animale. Uneori, fara intentie, un copil poate provoca durere fizica unui animal prin apucare, smucire, tragere sau ridicare a lui intr-un mod nepotrivit. De exemplu, cele mai multe muscaturi de caine se produc atunci cand copilul deranjeaza sau raneste un caine, iar parintii ignora numeroasele semne de avertizare pe care animalul le da inainte de a musca.

Astfel, inainte de toate, copilul trebuie invatat cum sa manevreze animalul intr-un mod sigur si adecvat, astfel incat cei doi sa ramana in siguranta.
Cainii si pisicile sunt printre cele mai populare animale de companie, dar asta nu inseamna neaparat ca alegerea este una potrivita pentru tine si copilul tau.
Hamsterii, pasarile, broastele testoase sau iepurii pot fi bune animale de companie pentru copii.

De ce animalele de companie sunt bune pentru copii

Indiferent ce vei alege, trebuie sa stii ca un animal de companie ajuta copiii in procesul de invatare si dezvoltare. El reprezinta o experienta pozitiva si plina de satisfactii pentru un copil, iar printre beneficii se numara:

  • copilul invata responsabilitatea si compasiunea;
  • creste stima de sine a copilului;
  • ofera confort, bucurie si afectiune;
  • ofera companie si reduce sentimentul de singuratate;

De asemenea, a avea un animal de companie de la o varsta frageda ii va ajuta pe copii sa se simta confortabil in preajma animalelor atat cat sunt mici, cat si la varsta adulta.

Pisica sau caine

Atat pisicile, cat si cainii, ofera dragoste, afectiune si companie pentru copii si adulti. Ambele sunt alegeri bune pentru familiile cu copii si au un impact pozitiv asupra sanatatii si bunastarii membrilor.
In plus, ingrijirea unui animal de companie este o experienta care ofera satisfactie, invatand copilul ce este empatia si responsabilitatea. Astfel, cel mic va invata ca animalul se bazeaza pe el pentru a ramane sanatos si a supravietui. In schimb, animalul va oferi neconditionat dragostea sa.

Inainte de a alege animalul de companie, asigura-te ca cel mic se va implica in munca pe care o implica aducerea acasa a unui animal.

Astfel, toti membrii familiei trebuie sa fie dispusi sa ajute activ la ingrijirea animalului.

In plus, cel mai important lucru este ca trebuie sa va simtiti confortabil cu orice animal de companie pe care decideti sa-l luati acasa. De exemplu, daca iti este frica de serpi, probabil ca ei nu sunt cele mai bune animale de companie pentru copil, chiar daca acesta cere unul.

De ce este atat de frecventa otita la caini

Frecventa crescuta cu care este diagnosticata otita la caini are legatura cu particularitatile anatomice ale acestei specii, la care canalul auditiv este lung, ingust si in forma de L. Unghiul drept pe care il formeaza canalul auditiv este locul perfect pentru acumularea praf, corpi straini, cerumen si celule descuamate. In plus,la un caine cu urechile lungi sau la unul cu mult par in urechi se creeaza un mediu umed, in care bacteriile si micetii se inmultesc in voie.

Cum alegi animalul de companie

Indiferent daca ti-ai facut sau nu o idee despre ce animal de companie sa alegi pentru copilul tau, de preferat este sa vorbesti inainte cu un medic veterinar cu experienta.

Pentru intalnirea cu el, fa-ti o lista cu animale care te intereseaza, astfel incat sa puteti discuta despre fiecare in parte.
Poti lua in calcul factori precum:

  • Speranta de viata a animalului de companie

De obicei, copiii se atasaza foarte mult de animalele lor de companie, asa ca va trebui sa tii cont de atasamentul emotional al copilului atunci cand faci alegerea. Cu toate acestea, alegand un animal de companie cu o durata de viata mai lunga, ia in calcul ca va trebui sa te ocupi singur de ingrijirea lui, odata ce copilul pleaca la facultate sau se muta.

  • Nevoia de spatiu

Chiar daca vei opta pentru a aduce acasa un pui de animal, ia in calcul ca el va creste si va trebui gazduit intr-un spatiu adecvat. Astfel, intreaba-te care va fi nevoia de spatiu a animalului tau.

  • Cerinte de ingrijire

Discuta cu medicul veterinar despre cerintele de ingrijire pentru fiecare animal de companie pe care il iei in calcul. Poate familia ta sa imparta sarcinile de ingrijire a animalelor de companie intr-un mod usor de gestionat? Esti pregatit financiar sa ai grija de animalul de companie?

  • Costurile de ingrijire

Toate animalele de companie necesita un consult veterinar si asistenta in caz de nevoie. Va trebui sa te asiguri ca ai acces la un medic veterinar care te poate ajuta cu animalul de companie ales. De asemenea, va trebui sa te asiguri ca esti pregatit financiar sa iti asumi costurile de mentinere a sanatatii lui.

  • Ce isi doreste copilul cand vine vorba de interactiunea cu animalul

Cei mai multi dintre copii isi doresc un animal cu care sa se poata juca. Pentru copiii mai mari insa, este posibil ca ei sa isi doreasca sa aiba un animal la moda si nu neaparat unul pe care sa il poata manevra.

  • Animalul pe care vrei sa il alegi este unul nocturn sau diurn

Acest lucru ar putea influenta alegerea locului in care va sta, in locuinta, animalul de companie. Daca este unul nocturn, tine cont de faptul ca te-ar putea trezi noaptea si ar putea fi deranjant cu zgomotele lui.

  • Personalitatea copilului

Copilul tau este suficient de calm pentru intalnirea cu un animal sensibil? Ia in considerare nevoile animalului tau de companie si capacitatea copilului de a respecta aceste nevoi.

  • Ce vei face cu animalul daca copilul isi pierde interesul pentru el

Daca copilul se plictiseste de animalul respectiv, ia in calcul ca va trebui sa iti asumi toata responsabilitatea pentru ingrijirea animalului, inclusiv nevoile lui emotionale. In caz contrar, va trebui sa ii gasesti animalului o noua casa, unde sa poata fi ingrijit corespunzator.

Cele mai bune animale de companie pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani

Iti prezentam in continuare o lista cu animale de companie potrivite pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani:

Perus

Perusii pot fi o optiune buna atunci cand vine vorba de animale de companie pentru copii. Au nevoie de ingrijire si atentie redusa si nu ocupa mult spatiu. Pana la varsta de 7 ani, copiii incep sa inteleaga cum sa fie blanzi cu animalele de companie si se pot implica activ in ingrijirea pasarii.

Perusii pot fi foarte afectuosi si daca li se acorda suficient timp si atentie se pot comporta bine atunci cand sunt tinuti in mana. Cu antrenament, un perus poate invata diverse cuvinte, astfel incat copilul poate interactiona activ cu el, intr-un mod distractiv si unic.

Un perus este un animal de companie grozav pentru copiii care sunt capabili sa protejeze o pasare mica. Nu este insa o alegere potrivita pentru copiii care ii manipuleaza brusc sau care actioneaza imprevizibil si ii sperie frecvent.

Pe de alta parte, daca esti dispus sa lucrezi cu copilul tau pentru a-l ajuta sa invete cum sa interactioneze in mod pozitiv cu o pasare, un perus sau un papagal il poate ajuta sa devina calm si rabdator.

Cand vine vorba de ingrijirea zilnica a unui perus, parintii ar trebui sa se ocupe de curatarea custilor, dar copilul poate ajuta cu alte sarcini, cum ar fi spalarea si umplerea vasului cu mancare si apa si oferirea unor gustari.

De retinut faptul ca perusii pot trai pana la adolescenta copilului, asa ca acest animal de companie ar fi un angajament pe termen lung.

Gecko cu creasta

Daca te simti confortabil cu prezenta unei soparle in casa, atunci un animal de companie distractiv si unic de luat in considerare este gecko cu creasta. Picioarele lui se lipesc de sticla terariului.

Va trebui insa sa lucrezi cu copilul tau pentru a fi bland cu un gecko, care va avea nevoie de timp pentru a se adapta la situatiile pe care le va trai impreuna cu copilul.

Daca sunt speriati sau se simt amenintati, un gecko cu creasta isi poate pierde cu usurinta coada.

Un copil poate ajuta atat la amenajarea terariului, cat si la pregatirea hranei.

De retinut este faptul ca dupa ce a atins animalul, copilul trebuie sa se spele pe maini. Si asta deoarece reptilele pot fi purtatoare de bacterii din genul Salmonella mai frecvent decat alte specii de animale de companie.

Cele mai bune animale de companie pentru copii cu varsta intre 8 si 11 ani

Hamsterii

În general, hamsterii sunt foarte iubitori, blanzi si atasati de stapanii lor. Atunci cand devin sociabili, iubesc interactiunile cu oamenii. Ei pot fi entuziasmati atunci cand simt prezenta stapanului lor.

Copiii pot sa ii hraneasca cu pelete si legume mici, pot umple recipientul cu apa si chiar pot curata cusca.
De asemenea, pot ajuta la dezvoltarea mentala si fizica a hamsterilor prin crearea de labirinturi pe care animalul sa le exploreze. De asemenea, pot crea jucarii si locuri unde hamsterul sa se ascunda, precum tuburi de hartie igienica.

Veterinarii atentioneaza insa ca hamsterii tind sa roada tot ce le oferi de mancare, astfel incat risca sa devina cu usurinta supraponderali.

Din pacate, un hamster traieste doar aproximativ trei ani, asa ca va trebui iti pregatesti din timp copilul pentru momentul in care animalul nu va mai fi.

Canarii si cintezele

Canarii si cintezele sunt animale de companie ideale pentru copii, deoarece nu trebuie sa fie atinsi prea mult. De obicei, prefera compania altora pasari, asa ca va trebui sa fii pregatit sa tii mai multe pasari.

Atunci cand sunt fericiti, canarii vor canta foarte frumos, iar de obicei sunt foarte activi.

In schimb, cintezele nu vor canta la fel ca si canarul, asa ca daca esti in cautarea unei pasari linistite, cintezele pot fi o optiune buna.

Ambele pasari pot fi optiuni excelente pentru copiii care doresc mai mult sa observe decat sa interactioneze cu animalele lor de companie. In timp, cu rabdare, canarii pot fi invatati sa stea pe deget.

Majoritatea cintezelor prefera sa nu fie tinute in mana. Copilul va avea optiuni limitate de a interactiona fizic cu cintezele lor.

Pasarile sunt insa fragile si trebuie tinute in siguranta, departe de alte animale de companie.

Copiii pot ajuta la curatarea custilor si pot oferi hrana si apa proaspata.

Canarii si cintezele traiesc intre 10 si 15 ani in captivitate, asa ca fii pregatit sa le ingrijesti pentru mult timp.

Porcusori de Guineea

Porcusorii de Guineea sunt animale de companie populare pentru copii datorita dimensiunii si cerintelor de ingrijire reduse. Sunt destul de calmi si rezistenti.

In general, le place sa fie in preajma oamenilor si vor interactiona activ cu tine. Pot sa stea calmi in poala unui copil si chiar isi vor vocaliza entuziasmul atunci cand persoana preferata este prin preajma.

Exista, de asemenea, o mare varietate de rase de porcusori de Guineea din care poti alege.

Daca copilul tau se poate ocupa de o responsabilitate suplimentara, poti lua in considerare alegerea unui cobai cu par lung. Copilul il va peria zilnic si se va asigura ca parul nu se incurca.

De asemenea, copiii pot participa la curatenia custii si la furnizarea hranei precum iarba proaspata, salata si pelete.

Cobaii tind sa traiasca intre 5 si 7 ani, asa ca sunt o optiune buna daca esti in cautarea unui angajament pe termen mediu.

Cele mai bune animale de companie pentru copii cu varsta intre 12 si 15 ani

Iepuri

Iepurii pot fi animale de companie grozave pentru copii, dar trebuie sa fii pregatit sa fii foarte implicat in ingrijirea lor. Animale blande, iubitoare, traiesc mult si pot fi foarte atasati de proprietarii lor.

Sunt insa foarte sensibili si tresar usor. Atentie insa ca pot sa muste, sa sara, sa zgarie si sa raneasca. Ei trebuie sa fie manipulati doar de copiii cu comportament calm.

In ciuda reputatiei lor de animale de companie care necesita intretinere redusa, iepurii sunt de fapt mai potriviti pentru copiii mai mari, care inteleg cum sa fie responsabili cu ingrijirea animalului lor de companie. Sunt fiinte sociale care tanjesc dupa atentia proprietarilor, astfel ca necesita acordarea unui timp semnificativ mai lung si un angajament privind ingrijirea acestora.

Daca familia ta este pregatita sa se ocupe de ingrijirea unui iepure, atunci vei descoperi ca sunt niste companioni grozavi. Sunt curiosi si jucausi si ii vor oferi copilului tau o companie iubitoare.

Deoarece aceste animale de companie sunt cele mai bune pentru copiii mai mari, copilul poate fi implicat activ in ingrijirea lui. Astfel, copilul poate asigura curatenia custii, inlocuirea asternutului si spalarea acesteia. Se poate ingriji si de asigurarea hranei lui.

De retinut este ca iepurii trebuie sa petreaca timp in afara custilor lor, asa ca poti folosi aceasta nevoie ca o oportunitate de a crea o legatura cu copilul tau, in timp ce amandoi urmariti cum iepurele exploreaza in siguranta imprejurimile.

Atentie insa ca iepurii ar putea fi atacati sau raniti de alte animale. Vor avea nevoie de un spatiu separat si sigur.

Iepurii domestici tind sa traiasca 8-12 ani, asa ca vor fi angajamente pe termen lung pentru familia ta.

Pisici si caini

Pisicile si cainii, desi sunt animalele de companie cele mai des intalnite, sunt angajamente majore cand vine vorba de timp, bani si responsabilitate.

Cand copiii au invatat cum sa interactioneze corect cu pisicile si cainii, ei pot juca un rol important in ingrijirea acestor animale de companie.

Copiii isi pot asuma responsabilitatea pentru o varietate de sarcini de ingrijire pentru un caine sau o pisica. Copiii mai mici le pot oferi alimente proaspete si apa si pot duce la spalat prosoape si lenjeria de pat, iar adolescentii pot scoate cainii la plimbare, pot schimba asternutul pentru pisici si chiar pot ajuta cu spalatul pe dinti al animalului.

Cainii si pisicile pot trai peste 10 ani, unele 20 de ani sau chiar mai mult, deci sunt angajamente pe termen lung.

Dragoni cu barba

Daca ai copii mai mari, care cauta un animal de companie unic, ia in calcul un dragon cu barba, numit si agama cu barba.

Sunt printre cele mai mari soparle din lume, sunt destul de rezistenti si nu musca des.

Ele sunt reptile carora le place sa fie manuite si tinute in brate, asa ca daca copilul tau cauta o reptila cu care sa interactioneze activ, acestea sunt o optiune excelenta.

In ceea ce priveste responsabilitatile, copilul tau poate avea un rol activ in ingrijirea dragonului sau cu barba, de la hranire si curatare pana la socializare.

Un lucru de retinut este ca cerintele de ingrijire pentru bunastarea unui dragon cu barba sunt putin mai complicate. Acestea necesita iluminare speciala cu lampa cu infrarosu, asigurarea unei temperaturi mai ridicate si, uneori, hrana vie, precum insecte.

Conditiile speciale de ingrijire pot face ca intretinerea lor sa fie mai scumpa fata de alte animale de companie.

Dragonii cu barba tind sa traiasca 5-8 ani, dar pot trai pana la 10 ani atunci cand sunt ingrijiti corespunzator.

Serpi de porumb

Veterinarii spun ca serpii de porumb sunt usor de manevrat si sunt o optiune buna pentru o familie pregatita sa aiba un sarpe ca animal de companie. Serpii de porumb pot fi foarte blanzi, dar terariul lui trebuie adaptat pe masura ce animalul creste.

Sunt reptile excelente de ingrijit de catre copiii mai mari, deoarece nu le deranjeaza sa fie manipulate. Ca hrana, ei au nevoie de rozatoare, care trebuie sa fie proaspat decedate sau inghetate, deoarece soarecii vii pot rani sarpele de companie.

De asemenea, sunt animale de companie care necesita intretinere relativ redusa atunci cand vine vorba de treburile zilnice. Cu toate acestea, deoarece au cerinte speciale de hranire, acestea sunt mai potrivite pentru copiii mai mari.

Ca in cazul tuturor reptilelor, va trebui sa verificati umiditatea si temperatura terariului si sa pastrezi spatiul curat, lucruri de care se poate ingriji copilul tau.
Serpii de porumb au o durata de viata de 5-10 ani, deci sunt angajamente pe termen lung.

Surse:

  • www.petmd.com
  • www.manypets.com