Deparazitarea este o masura preventiva esentiala impotriva parazitilor interni si externi la pisica. In lipsa deparazitarii, exista riscul de leziuni grave ale organelor si chiar de transmitere a infectiei la om. Pisicile trebuie deparazitate incepand de la o varsta frageda, iar tratamentul recomandat de veterinar trebuie urmat pe tot parcursul vietii lor.
Tipuri de paraziti
In functie de zona in care apar, parazitii pisicilor pot fi externi si interni.
Paraziti externi
Parazitii externi sau ectoparazitii pot afecta pisicile indiferent de varsta, rasa sau mediul in care traiesc. Principalele tipuri de paraziti externi sunt capusele, puricii si acarienii. Despre acestia vom discuta mai jos.
Capusele la pisici
Capusele apar mai rar la pisicile de casa, riscul fiind mai mare la cele care ies des afara. Prin contactul cu aceste capuse se pot transmite diverse boli, inclusiv paralizia, iar unele infectii pot ajunge si la oameni.
Prezenta capuselor se remarca prin urmatoarele simptome:
- Scarpinat excesiv;
- Iritatii ale pielii in zone muscate de capuse;
Puricii la pisici
Infestarea cu purici apare mai ales primavara si vara. Se remarca in special la pisicile care ies des din casa, eventual cele care iau contact cu pisici sau catei vagabonzi. Prezenta puricilor se manifesta prin:
- Scarpinat excesiv;
- Inrosirea pielii;
- Iritatii ale pielii, mai ales pe urechi sau coada;
- Stare de neliniste;
- Excremente de purici pe pielea sau blana pisicii.
Acarienii la pisici
Acarienii la pisica se pot fixa in zona urechii unde pot provoca iritatii. Acarienii sarcoptici din familia Sarcoptes scabiei provoaca acarioza sarcoptica (scabia). Pot fi dificil de depistat in lipsa unui control veterinar. Infestarea cu acarieni se manifesta prin:
- Scarpinat excesiv, mai ales in zona urechilor, uneori pana la sangerare;
- Scuturarea capului in mod excesiv;
- Iritatii ale pielii;
- Formarea unor cruste.
Paraziti interni
Cele mai intalnite tipuri de paraziti interni sunt protozoarele si viermii. Poti citi mai multe despre acestea mai jos.
Protozoare la pisici
Protozoarele sunt printre cei mai comuni paraziti interni la pisica. Pot cauza diaree, digestie incompleta si pierdere in greutate. La pisici, cele mai intalnite forme de protozoare sunt giardia si coccidia.
- Giardia – se fixeaza pe mucoasa intestinala. Se intalneste mai ales la pisicile care petrec mult timp in aer liber. Forma sa inactiva traieste in mediu sub forma de chist, iar atunci cand ajunge in intestin se activeaza;
- Coccidia – are o rezistenta mare in anumite conditii, mai ales la umiditate ridicata. Se fixeaza de peretii intestinului subtire. Cea mai raspandita forma, isospora, poate cauza forme severe de enterita, in special la puii de pisica.
Infectia cu protozoare se manifesta mai ales prin:
- Diaree;
- Varsaturi;
- Scaun cu sange;
- Umflarea zonei anale;
- Inrosirea zonei anale;
- Mucus in materii fecale.
Pisicile se pot infesta cu protozoare daca:
- Folosesc o litiera contaminata cu protozoare;
- Isi ling blana contaminata cu fecale in care se afla protozoare.
Viermi la pisici
Viermii reprezinta a doua categorie de paraziti interni. Acestia pot fi rotunzi, (nematode) sau plati (cestode). Pot cauza probleme severe, motiv pentru care este esentiala deparazitarea periodica. Mai jos poti citi despre principalele tipuri de viermi.
Viermii rotunzi (nematode)
Au dimensiuni de 5-10 cm si pot fi eliminati prin scaun sau varsatura. Pot fi ingerati de pisica la toaletarea blanii, prin ingerarea oualor viermilor, de pe sol, pin consum de soareci sau pasari purtatoare a larvelor parazitilor. Foarte important – se poat transmite transplacentar dela mama la fetusi Viermii rotunzi, la randul lor, sunt de trei tipuri:
- Ascarizi (limbrici) – apar mai ales la felinele care au acces afara. Acesti paraziti traiesc in intestinul pisicii. Pot fi periculosi pentru pisici si fatali pentru pisoi. De asemenea, viermii acestia depun un numar mare de oua care pot fi imprastiate prin fecalele pisicii. In plus, ouale raman contaminante si active pana la doi ani;
- Viermi carlig (ancilostome)– sunt viermi mici care se hranesc cu sangele din mucoasa intestinala. Se transmit prin ingestie, dar si prin piele; larvele pot trece prin zonele subtiri ale epidermei pisicilor si migreaza pana in intestin;
- Viermi cardiopulmonari din familia Dirofilaria – se hranesc cu plasma sanguina si se fixeaza in interiorul inimii. Sunt frecventi mai ales in tari precum Grecia, Spania si Portugalia, deci, daca vei calatori cu pisica aici este indicata deparazitarea dupa revenirea acasa.
Viermi plati (cestode)
Cele mai comune forme de viermi plati la pisica sunt Tenia echinococcus si Dipylidium.caninum Pot fi prezenti pe blana pisicii aproape de zona anusului si au aspectul unor boabe de orez. Uneori, ii poti observa in fecalele felinei.
Infectia cu viermi se manifesta prin urmatoarele simptome:
- Diaree;
- Pierdere in greutate;
- Varsaturi;
- Lipsa poftei de mancare sau, din contra, apetit crescut;
- Letargie;
- Scaun cu sange;
- Abdomen destins.
Exista mai multe surse posibile de viermi intestinali cu care se poate infesta o pisica:
- In cazul speciei Taenia echinocus, contaminarea se face prin consum de organe de rumegator contaminate nepreparate termic. La specia Dipylidium caninum, transmterea se face prin formele larvare existente in purici, de aceea este necesara efectuarea simultana a deparazitarii externe si interne;
- La toaletarea blanii prin lins, mai ales in zona anala;
- Daca vaneaza rozatoare sau pasari mici purtatoare de larve de viermi;Lipsa poftei de mancare sau, din contra, apetit crescut;
- De la mama, prin placenta sau prin lapte. Pot fi foarte periculosi deoarece acestia au un sistem imunitar slabit.
Metode de deparazitare externa
Pisica poate fi infestata chiar daca iese rar din casa. Metoda de deparazitare externa este stabilita de medicul veterinar in functie de rasa, varsta, starea de sanatate si tipul de parazit. Mai jos sunt principalele metode de deparazitare externa la pisici:
- Spray antiparazitar – are o actiune rapida si o durata de pana la o luna. Unele pisici se pot speria si ataca, deci, trebuie aplicat cu grija. Desi nu contine substante toxice, daca pisica se linge excesiv dupa aplicarea spray-ului, exista riscul de varsaturi;
- Sampon antiparazitar – calmeaza pielea iritata si mancarimile care apar ca urmare a muscaturilor de purici si capuse. Samponul antiparazitar nu este eficient in indepartarea oualor parazitilor, ci doar in calmare;
- Pudra antiparazitara – poate fi aplicata pe piele si pe blana. Reprezinta o alternativa daca pisica nu adora apa;
- Zgarda antiparazitara – este o solutie la indemana pentru pisicile domestice, insa nu are efect de durata;
- Pipeta antiparazitara – solutia se aplica direct pe piele si are o eficienta de pana la patru saptamani.
Metode de deparazitare interna
Deparazitarea interna se face incepand cu varsta de doua saptamani, apoi se repeta la fiecare doua saptamani de 2-3 ori, apoi o data pe luna pana la doua luni, cand se va realiza deparazitarea o data pe luna pana la sase luni. Dupa maturizare, pisica va trebui deparazitata de minimum doua ori pe an.
Medicul veterinar este cel mai in masura sa administreze tratamentele potrivite pentru deparazitarea de rutina a pisicii. Dupa primele deparazitari, va fi necesara si administrarea de vaccinuri specifice.
De ce sa tii cont
In deparazitare este important sa tii cont de cateva aspecte:
- Varsta pisicii – deparazitarea, mai ales cea interna, necesita un tratament special pentru pui fata de adulti. In general, schema de deparazitare se adapteaza in functie de evolutia puilor. De exemplu, pentru puii care stau doar in interior, prima deparazitare poate avea loc la patru saptamani, in timp ce puii care petrec timp afara au nevoie de deparazitare inca de la doua saptamani de viata. In ceea ce priveste deparazitarea externa, puii sunt protejati de anticorpii primiti de la mama in primele 7-8 saptamani. Totusi, daca mama este infestata, puricii si alti paraziti pot ajunge mai devreme la pisoi;
- Starea fiziologica – in mod ideal si pentru a proteja pisoii, este indicata o deparazitare inainte ca pisica sa fete. Ar trebui sa fie deparazitata dupa saptamana a treia de gestatie pentru a reduce riscul de transmitere a parazitilor prin placenta sau in timpul alaptarii;
- Efectele secundare ale produselor de deparazitare – unele produse au concentratii ridicate care pot cauza efecte secundare mai ales la pui. Astfel, pot aparea simptome precum letargie, diaree, varsaturi si lipsa apetitului. Este de evitat sa administrezi solutii pentru deparazitarea altor animale, de exemplu, catei, la pisici. In acest caz, efectul poate fi letal.
Frecventa deparazitarii
Deparazitarea ar trebui sa debuteze la varsta de doua saptamani pentru pui, apoi la fiecare doua saptamani pana implineste doua luni. Incepand cu varsta de doua luni, deparazitarea este indicata lunar pana la varsta de sase luni.
In cazul pisicilor mature, deparazitarea este recomandata de 2-4 ori pe an. Astfel, se va preveni aparitia parazitilor interni si externi daca pisica iese afara in mod regulat sau intra in contact cu alte pisici sau alte animale de companie.
Daca ai copii mici este recomandata deparazitarea la 1-2 luni. Similar, daca pleci cu pisica in vacanta este indicata deparazitarea cu 5-10 zile inainte de plecare si la intoarcere.
Cum previi (re)infectarea
Diferite tipuri de paraziti pot infesta pisicile si, desi pot trai cu o cantitate redusa de viermi intestinali sau alti paraziti, daca are un sistem imunitar compromis pot aparea probleme. Totodata, in cazul unei infestari pe scara larga, starea de sanatatea se va deteriora destul de repede. In acest sens este indicat sa iei masuri pentru a reduce riscul de infectare si infestare:
- Du periodic pisica la veterinar si urmeaza schema de deparazitare si vaccinare recomandata de medic. Unii paraziti care apar la pisici se pot transmite la om, inclusiv la copii, femei insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar slabit. In lipsa tratamentului, unele tipuri de viermi pot migra in orice parte a corpului, inclusiv in zona ochilor sau a creierului;
- Daca ai mai multe animale de companie, deparaziteaza-le in acelasi timp, evitand astfel contaminarea unora de la altele;
- Trateaza pisica impotriva puricilor deoarece acestia, pe langa problemele specifice, sunt si purtatori de larve de tenie;
- Urmareste starea de sanatate a pisicii si du-o la veterinar de la primele simptome. Astfel, vei reduce riscul de aparitie a complicatiilor;
- Ofera pisicii o alimentatie echilibrata si variata, adaptata varstei. Este indicat sa imbini proteinele animale (carnea de pui sau vita, pestele, ouale, laptele, smantana) cu fibrele din cereale si legume, precum si hrana din comert special creata pentru pisici;
- Curata zilnic litiera pisicii si asigura-te ca ai indepartat toate fecalele. In functie de materialul sau, poti aplica apa clocotita pentru a distruge ouale parazitilor;
- Plaseaza litiera departe de zona de hranire sau de bolul cu apa, pentru a evita contaminarea mancarii. De asemenea, curata bolurile de mancare regulat;
- Foloseste tratamentele naturale precum cimbrul, arnica, usturoiul sau cuisoarele doar la recomandarea medicului veterinar si doar in cantitatile indicate de acesta;
- Evita sa te lasi lins pe fata sau pe gura sau, daca se intampla, spala-te imediat cu apa si sapun;
- Spala-te pe maini dupa ce ai mangaiat pisica, i-ai pus mancare sau i-ai curatat litiera;
- Evita sa lasi pisica sa doarma pe pat;
- Daca stai la casa, nu lasa fecalele pisicii in curte sau in aer liber, ci ridica-le si arunca-le la gunoi.
Indiferent ca pisica este domestica sau petrece mai mult timp afara, este foarte important sa o duci periodic la medicul veterinar pentru deparazitare. Desi pisica se poate recontamina, prin deparazitare se reduce riscul de infestare. De asemenea, este necesar sa ai in vedere ca doar pentru ca anumiti paraziti nu sunt vizibili pe blana sau in fecale, asta nu inseamna ca pisica nu este infectata. Din nou, solutia este deparazitarea periodica.