ACTH sau hormonul adrencorticotrop este un hormon produs și secretat de glanda hipofiză. Rolul său principal este de a stimula sinteza de cortizol de la nivelul glandei suprarenale. Când concentrația de cortizol este scăzută, este produs ACTH care stimuleaza producerea acestuia. După ce cortizolul atinge concentrațiile optime, acesta inhibă secreția de ACTH, printr-un mecanism de feedback negativ, iar acest ciclu este încheiat.
Un nivel foarte ridicat de ACTH determină o sinteză crescută de cortizol, ceea ce duce la o serie de efecte regăsite și la apariția bolii Cushing. Spre deosebire de această situație, o scădere a secreției de ACTH se asociază cu o reducere a hormonilor secretați de glanda suprarenală și instalarea bolii Addison.
Când sunt prezente simptome sugestive pentru aceste boli, analiza pentru dozarea ACTH-ului permite determinarea cauzei care a condus la apariția acestor patologii. Astfel, medicul veterinar poate identifica dacă boala a apărut ca urmare a unei tulburări a hipofizei sau a suprarenalei.
Medicul veterinar recomandă efectuarea acestei analizei când sunt prezente semne sugestive pentru boala Cushing sau Addison. Boala Cushing se asociază cu următoarele:
În boala Addison, semnele prezente la animalul de companie pot fi reprezentate de:
În cazurile severe, animăluțul poate ajunge la medicul veterinar cu bradicardie (frecvență cardiacă scăzută) și în stare de șoc hipovolemic (cauzat de vărsături și vomă). De aceea, pentru a preveni astfel de complicații, diagnosticarea acestei boli este importantă. Chiar dacă simptomele sunt nespecifice, prin intermediul consultului medical și efectuarea analizelor indicate de medicul veterinar, această patologie poate fi diagnosticată și tratată.
Dozarea ACTH-ului se face dintr-o probă de sânge venos. Aceasta se recoltează prin puncție venoasă. Este important ca înainte de recoltare, animăluțul să fie transportat la laboratorul de analize într-un mediu cât mai puțin stresant pentru acesta. Astfel, este indicat a utiliza o cușcă de transport în care să fie plasată jucăria preferată sau o păturică. De asemenea, evitarea zgomotelor puternice este foarte importantă.
Înainte de prelevarea probei, este util a calma animăluțul prin mângâieri. În acest mod, procesul de recoltare al probei este mai ușor acceptat de către acesta. Înainte de obținerea probei, se realizează asepsia zonei de interes, utilizând alcool sanitar. Ulterior, se realizează puncția venoasă, iar sângele este prelevat într-un recipient special, numit vacutainer. Acesta este etichetat și trimis la laboratorul de analize pentru prelucrare.
Rezultatele se obțin într-o perioadă scurtă de timp. Valorile de referință pot diferi în funcție de specie și de vârstă. De aceea, este important ca după primirea rezultatelor să se efectueze un consult la medicul veterinar. Acesta interpretează rezultatele analizelor în funcție de starea clinică a blănosului, stabilește diagnosticul și recomandă tratamentul potrivit.
Valori scăzute
Obținerea unui nivel redus de ACTH este sugestiv pentru boala Cushing. Ca urmare a producerii excesive de cortizol, sinteza de ACTH este inhibată.
Este important de menționat că o valoare redusă a ACTH-ului se poate obține și în urma tratamentului cu corticosteroizi. De aceea, este important ca rezultatele să fie interpretate de medicul veterinar, în funcție de starea clinică și istoricul medical al animăluțului.
Valori crescute
O concentrație crescută de ACTH este adesea asociată cu boala Addison.
Este util a preciza că indiferent de valoarea obținută, dozarea ACTH-ului nu permite confirmarea bolii Addison sau Cushing. Pentru confirmarea acestora, sunt indicate investigații suplimentare.
Dozarea ACTH-ului este o analiză ce aduce informații utile referitoare la starea de sănătate a animăluțului tău. Însă, este important de menționat că, deși poate stabili cauza apariției bolii Addison și Cushing, aceasta nu confirmă prezența acestora. Confirmarea diagnosticului se face prin intermediul unor investigații suplimentare. Analiza pentru determinarea nivelului de ACTH este valoroasă și permite stabilirea tratamentului potrivit. Un tratament administrat în stadii precoce conduce la un risc mai redus de apariție a complicațiilor.
Sursa: