Aparitia unui caine in viata noastra este un pas important ce aduce multa bucurie, dar si o serie de schimbari ce pot provoca stres, atat pentru tine, cat si pentru animal. Acomodarea poate dura zile, saptamani sau chiar luni, pana cand cainele tau va reusi sa se obisnuiasca cu noua locuinta, mai ales daca in trecut a mai stat in mai multe case sau adaposturi. Trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa urmezi cativa pasi pentru a-ti ajuta animalul de companie sa se adapteze, dar si sa capete incredere in tine. Astfel, iata ce ai de facut:
Pregateste lucrurile necesare catelului
Pregateste din timp lucrurile de care are nevoie un caine, respectiv zgarda cu medalion de identificare, un ham, o lesa, boluri pentru mancare si apa, un culcus si cateva jucarii. Atentie insa ca acestea sa nu fie dintr-un material ce poate fi sfaramat sau ingerat.
De asemenea, daca locuiesti la curte, s-ar putea sa te ajute amenajarea unui tarc inchis. Acesta trebuie sa fie suficient de inalt pentru ca animalul de companie sa nu poata sari de acolo, dar si un loc linistit, pe care cainele sa il simta ca pe un adapost in care poate sta in siguranta.
In ceea ce priveste hrana necesara, intreaba dinainte ce fel de produse a mancat cainele tau si cumpara o punga mica, pentru a-i mentine dieta neschimbata. Ulterior, pe parcurs, poti oricand sa-i schimbi mancarea. Va trebui insa sa amesteci treptat alimentele cu care este obisnuit, cu alimentele noi, pentru a evita aparitia problemelor digestive. Nu-ti face griji daca cainele tau nu vrea sa manance in primele zile, acest lucru este complet normal, pana se acomodeaza.
Boluri pentru mancare si apa
Referitor la bolurile din care va consuma apa si mancare, alege-le pe cele cu fundul greu, din ceramica sau otel inoxidabil. Bolurile de plastic vor ajunge, probabil, pe post de jucarii de ros si pot fi distruse mai usor.
Obiecte pentru ros
Cainilor le place sa roada. Asadar, pentru a-ti proteja sosetele, pantofii sau canapeaua, cumpara o serie de produse de ros pentru catelul tau. Asigura-te ca nu sunt toxice, sunt durabile si nu sunt prea dure pentru dintii animalului.
Stabileste o rutina
Stabileste in avans, impreuna cu membrii familiei, cum veti ingriji cainele si fiecare ce responsabilitati va avea in raport cu animalul de companie. Astfel, intrebati-va cine si cand va plimba cainele sau cat de des il veti hrani. Stabiliti reguli inca de la inceput si cadeti de acord asupra lucrurilor permise si interzise.
Planifica sosirea cainelui in casa ta
Planifica sa aduci acasa animalul de companie in timpul unui week-end, astfel incat sa poti fi acasa pentru cateva zile si sa stati impreuna.
Inainte de a-ti aduce cainele in casa, plimba-l pe afara, in zonele in care va urma sa isi faca nevoile. Mergi cu el la o plimbare lunga.
Asigura-te ca ziua in care cainele tau vine acasa este una linistita si calma. Oricat de tentant ar fi, nu-ti invita prietenii sa il cunoasca. Acest lucru il poate deruta si agita.
Este important sa-i oferi cainelui tau un spatiu unde sa se simta in siguranta si unde sa se poata relaxa, pana se acomodeaza.
Stai pe loc si doar observa-l. Lasa-l pe el sa vina la tine, cand este pregatit. Daca ai copii, nu ii lasa in aceste momente de acomdare sa-l imbratiseze, sa-si puna fetele pe fata cainelui, etc. Explica-le copiilor ca trebuie sa-i dea timp si spatiu cainelui pentru a se acomoda.De asemenea, invata sa citesti limbajul corpului cainelui tau. Te va ajuta sa va conectati si sa va intelegeti mult mai bine.
Asigura-te ca stabilesti o rutina in primele cateva saptamani, astfel incat animalul sa stie la ce sa se astepte si sa aiba incredere in tine. In aceasta perioada, nu pune cainele in situatii necunoscute. Poate fi tentant sa-l duci intr-un parc aglomerat, intr-un parc pentru caini sau la magazinul de produse pentru animale de companie, dar majoritatea cainilor vor fi coplesiti de adaptarea la noua locuinta. Asa ca pastreaza lucrurile cat mai linistite si consecvente in primele saptamani. Hraneste cainele, vino si pleaca de la serviciu, la aproximativ aceeasi ora, in fiecare zi.
Cand pleci de acasa, lasa-i cainelui tau mai multe obiecte specifice, precum jucarii si lucruri ce ii pot distrage atentia si il pot tine ocupat. Ele pot preveni probleme precum anxietatea de separare.
In ceea ce priveste nevoile sale fiziologice, in cazul in care animalul de companie nu este dresat sa le faca afara, va trebui sa ii formezi aceasta rutina si sa o mentii. De asemenea, chiar daca este dresat in aceasta privinta, s-ar putea ca atunci cand isi schimba locuinta sa faca, accidental, in casa, pana se obisnuieste cu noul mediu si cu rutina. Poti preveni acest lucru scotandu-l afara la fiecare cateva ore.
Daca ai deja un alt animal de companie in casa, asigura-te ca are toate vaccinurile facute si este intr-o stare buna de sanatate, inainte de a aduce noul caine acasa.
De asemenea, noul animal de companie trebuie dus la medicul veterinar in decurs de o saptamana de cand l-ai adus acasa, pentru un control general, vaccinari si administrarea unui tratament preventiv pentru purici/capuse. Este posibil sa fie deja vaccinat, microcipat si sterilizat, dar daca nu, va trebui sa soliciti un microcip si sa faci si o programare pentru sterilizare/castrare. De asemenea, ia in calcul ca va trebui sa faci programari pentru rapelul unor vaccinuri.
Primele saptamani de acomodare
Chiar daca locuiesti intr-un apartament, gandeste-te la amenajarea unei custi. In ciuda faptului ca tie ti se pare un loc mic si inghesuit, pentru un caine este un loc ideal, deoarece ii place instinctiv sa se adaposteasca. Cusca ar trebui sa fie suficient de incapatoare pentru a permite cainelui sa se ridice, sa se intoarca si sa stea confortabil intr-o postura normala.
Urmeaza un curs de dresaj
Foloseste indicii calme, ferme si clare, ca de exemplu un singur „nu” puternic, imediat dupa ce cainele face ceva pentru care vrei sa-l corectezi. Daca are un comportament care iti place, rasplateste-l pe loc cu laude sau cu o recompensa.
Este mult mai usor sa-ti incurajezi cainele sa faca lucruri care iti plac decat sa-l impiedici sa faca lucruri pe care vrei sa nu le faca. Dresajul pozitiv te va ajuta sa creezi o relatie buna impreuna cu cainele tau.
Pe termen lung
Cainii au nevoie de mult timp de joaca si exercitii fizice, pentru a-si mentine sanatatea mentala si fizica. Asta inseamna ca ar trebui sa planifici jocuri si exercitii fizice pentru animalul tau de companie, sa iesiti la alergat si sa faceti plimbari lungi sau drumetii.
Un caine obosit este un caine linistit. Este mult mai putin probabil ca un caine obosit psihic si fizic sa aiba comportamente inadecvate sau sa latre fara motiv.
Inarmeaza-te cu multa rabdare pentru perioada de acomodare a cainelui in locuinta ta. Efortul iti va fi rasplatit din plin, iar cainele iti va aduce multa bucurie.
Surse:
- www.humanesociety.org
- www.uk.pedigree.com