De multe ori, multi proprietari intristati ne intreaba de ce mor puii de caine? Odata obtinuta o anamneza detaliata, rezulta un raspuns extrem de probabil: una dintre tulpinile de parvovirus canin face ravagii la ei in locuinta. In acest articol, ne propunem sa oferim mai multe informatii utile despre asa-numita boala a cainilor mici, tineri, cu o rata mare de mortalitate: parvoviroza.
- Ce este parvoviroza?
- Care este cauza parvovirozei?
- Simptome parvoviroza
- Parvo la caini – diagnostic
- Parvoviroza canina – tratament
- Prevenirea parvovirozei
Ce este parvoviroza?
Parvoviroza la caini este o boala virala extrem de contagioasa, care determina simptome gastrointestinale la pui. Cel mai adesea, parvoviroza canina afecteaza puii cu varste cuprinse intre 6 si 20 de saptamani, dar se poate intalni si la catei de varsta mai mare. O forma aparte de boala poate fi raspunsul la intrebarea „de ce mor cateii nou-nascuti?”, parvoviroza evoluand, in cazul lor, cu o complicatie denumita miocardita: inflamatia muschiului cardiac. Parvoviroza la caini adulti este rara si evolueaza subclinic sau cu simptome usoare.
Pe lista de boli caini, parvoviroza este una dintre cele mai frecvente si mai devastatoare viroze. In parvoviroza, sansele de supravietuire depind de numerosi factori, de la abilitatea de a sustine organismul bolnav cu fluide si minerale pana la rezistenta individuala a organismului, datorata, de multe ori, unor factori genetici necunoscuti sau vaccinarii anterioare a femelei mama, care transfera un anumit grad de imunitate puilor.
Care este cauza parvovirozei?
Parvo la caini este determinata de parvovirusul canin de tip 2, identificat pentru prima data in Europa, in anul 1976. In mai putin de doi ani, virusul era deja intalnit pe intregul continent, afectand nu doar cainii, ci si coiotii, lupii, vulpile, ratonii si sconcsii.
La cateva decenii de la aparitie, in tarile cu un bun control al populatiilor de caini, parvoviroza este mult mai rar intalnita, datorita vaccinarii. Totusi, numarul de cazuri este relativ mare, mai ales in zonele in care populatiile de caini nevaccinati sunt mari.
Parvoviroza la om
Parvoviroza la om determina o boala a copilariei frecventa si raspandita, cunoscuta si sub denumirile de a cincea boala a copilariei sau boala obrajilor palmuiti. Boala nu are nicio legatura cu parvoviroza canina, fiind determinata de un virus din aceeasi familie, dar cu manifestari diferite.
Parvoviroza la pisici
Parvovirusul canin este strans inrudit cu virusul care determina parvoviroza la pisici. In parvoviroza felina, virusul ataca celulele din intestin, determinand diaree, varsaturi si imposibilitatea pisicii de a se hrani si a se hidrata. De asemenea, virusul ataca maduva osoasa, determinand o scadere marcata a numarului de hematii, leucocite si trombocite.
O intrebare comuna este daca parvoviroza se transmite de la caine la pisica, iar raspunsul este nu: virusurile care determina imbolnavirea celor doua specii sunt distincte.
Simptome parvoviroza
Simptomele de parvoviroza difera in functie de etapa de evolutie a bolii, de varsta catelului infectat, de statusul imunitar al acestuia si de virulenta virusului infectant.
Cainii bolnavi excreta in mediu cantitati mari de virus, prin secretii si excretii, inclusiv prin scaunele diareice si voma. Primele simptome de parvoviroza la caini se instaleaza la 3-7 zile de la contactarea virusului, desi merita mentionat ca, din motive necunoscute, nu toti indivizii dezvolta boala, odata intrati in contact cu virusul.
Primele simptome la cainii bolnavi apar ca urmare a inmultirii virusului in limfocite si a patrunderii acestuia in torentul sangvin. Din sange, virusul ataca rapid celulele din maduva osoasa si pe cele din peretele intestinal. La cainii foarte tineri, virusul poate infecta cordul, unde determina miocardita, insuficienta cardiaca si aritmii.
La nivelul maduvei osoase, virusul distruge sistemele naturale de aparare ale organismului, determinand o scadere marcata a leucocitelor. Astfel, virusul gaseste poarta deschisa catre epiteliul intestinal, unde face si cele mai mari ravagii.
In intestin, parvovirusul distruge epiteliul, acel strat celular responsabil de absorbtia apei si a nutrientilor. Invadand intregul perete intestinal, virusul blocheaza regenerarea epiteliului intestinal, ceea ce inseamna ca peretii intestinului devin tot mai subtiri si mai permeabili. Ce inseamna asta in termeni de parvoviroza simptome?
Modul cum se manifesta parvoviroza este caracteristic: boala debuteaza cu febra, depresie, inapetenta. Pe masura ce parvoviroza la caini evolueaza, simptomele se localizeaza la nivelul tubului digestiv: puiul incepe sa verse, adeseori incoercibil, pana se ajunge la varsaturi cu sange. La cainele bolnav, simptomele reprezentate de diaree sunt predominante: scaunele sunt nenumarate, apoase si au un miros specific, imposibil de confundat, ca urmare a prezentei sangelui si a distructiei tisulare.
Continua degradare a peretelui intestinal, agravata de imposibilitatea de regenerare, determina o permeabilizare exagerata a acestuia. Bacteriile din intestin traverseaza mucoasa si infecteaza intreaga cavitate abdominala, evoluand rapid catre septicemie. Administrarea de antibiotic in parvoviroza poate preveni infectiile bacteriene suprapuse, dar se dovedeste insuficienta in formele atat de avansate de boala.
Parvoviroza se transmite la om?
O intrebare frecventa pe care o adreseaza proprietarii ingrijorati este daca parvoviroza se transmite la om. Desi exista si o parvoviroza umana, raspunsul este nu: virusul canin nu are capacitatea de a infecta omul.
Parvo la caini – diagnostic
Diagnosticul de parvoviroza este relativ usor de stabilit, pe baza semnelor clinice si a grupei de varsta afectata.
Testul PCR (polymerase chain reaction) ofera un diagnostic de certitudine, dar este scump si dureaza. In cabinete, pentru un diagnostic rapid, se vor corobora semnele clinice cu leucopenia observabila la efectuarea hemoleucogramei. Pentru confirmarea suspiciunii, se poate apela la un pachet de analize special pentru cainii juvenili cu diaree, ce are ca scop diagnosticul diferential.
Parvoviroza sau jigodie? Este adevarat ca jigodia, in forma sa digestiva, poate avea simptome asemanatoare parvovirozei, dar exista suficiente elemente (inclusiv varsta cainilor afectati) care sa permita diferentierea celor doua boli virale.
Parvoviroza canina – tratament
Pe lista de tratamente pentru caini, tratamentul pentru parvoviroza este unul dintre cele mai agresive si mai dificile, daca se doreste cu adevarat supravietuirea pacientului. Spitalizarea este obligatorie, deoarece, in parvoviroza la caini, tratamentul este, practic, continuu: pacientul trebuie perfuzat pentru inlocuirea volumului imens de lichide pierdute prin varsaturi si diaree.
Alte medicamente pentru parvoviroza sunt menite sa combata principalele simptome, voma si diareea. Se pot administra antivomitive si pansamente digestive, in incercarea de a reduce pierderile de fluide. Fiecare perfuzie pentru cainii cu parvoviroza va contine nutrienti esentiali, imposibil de absorbit la nivel digestiv. Antibioticele au ca rol controlul infectiilor bacteriene, rezultate ca urmare a permeabilitatii intestinului lezat.
Nu se poate spune cat dureaza tratamentul de parvoviroza, caci acesta variaza de la caz la caz. Nu se poate mentiona nici cat dureaza parvoviroza la caini: unele exemplare dezvolta forme fulminante, cu deces in 24 ore, altele pot rezista pana la o saptamana, fara ca aceasta sa garanteze vindecarea.
Parvoviroza zile critice
Desi exista un mit adesea vehiculat printre proprietari, ca, daca a supravietuit la a treia zi de tratament pentru parvoviroza, cainele scapa cu viata, experienta medicilor veterinari demonstreaza ca nu exista garantii in aceasta privinta. Nu exista, pentru parvoviroza, zile critice – deshidratarea, riscul de miocardita si viteza de degradare a peretelui intestinal sunt pericole importante, care se pot instala in orice moment.
Bicarbonat de sodiu pentru parvoviroza
Utilizarea de bicarbonat de sodiu pentru parvoviroza, in contextul parvoviroza tratament naturist, este cel putin discutabila, putand agrava dezechilibrul hidroelectrolitic asociat bolii. De retinut este faptul ca nici macar dezinfectia suprafetelor cu solutie de bicarbonat de sodiu nu este eficienta, virusul fiind distrus, mai degraba, de dezinfectanti pe baza de clor, dar si acest lucru este controversat.
Ce trebuie sa manance un caine bolnav de parvoviroza?
Ingrijorati, proprietarii intreaba adesea ce trebuie sa manance un caine bolnav de parvoviroza sau daca un caine cu parvoviroza bea apa. Majoritatea exemplarelor refuza cu obstinatie atat apa, cat si mancarea, in perioada acuta de boala. Recomandarea medicului este ca, in aceasta faza, nici sa nu li se ofere mancare, deoarece aceasta nu va face decat sa stimuleze voma si peristaltismul intestinal, accentuand pierderile de fluide.
Abia dupa ce tendinta catre vindecare devine evidenta, medicul iti va recomanda sa prepari carne de pui slaba sau carne de pui cu morcov fiert si/sau cu orez fiert, pentru primele mese.
Prevenirea parvovirozei
Singura metoda eficienta de prevenire a parvovirozei este prin administrarea de vaccin pentru parvoviroza. Pana la incheierea schemei de vaccinare, este important ca proprietarul sa respecte cateva reguli de siguranta, care sa reduca riscul ca puiul sa contacteze boala:
- Puiul nu va fi scos la plimbare in locuri frecventate de alti caini; accesul va fi limitat la curtea proprie, cu conditia ca in aceasta sa nu existe alti caini nevaccinati si sa nu fi existat un alt pui cu parvoviroza;
- Puiul nu va avea acces la incaltamintea de exterior a familiei, care poate fi contaminata cu virus din exterior;
- Puiul nu va intra in contact cu alti pui sau adulti nevaccinati; socializarea puiului de caine se va realiza in mod foarte strict.
Vaccin parvoviroza caini
Vaccinul pentru parvoviroza la caini este inclus in diferite combinatii de vaccinuri polivalente. Schema de vaccinare variaza usor, in functie de producator, dar, ca regula generala, prima doza de vaccin caini pentru parvoviroza se poate administra incepand cu varsta de 6 saptamani. Schema de vaccinare se incheie in jurul varstei de 12 luni, dupa administrarea a cel putin 3 doze de vaccin impotriva parvovirozei.
Important de mentionat: imunitatea completa impotriva bolii se instaleaza abia la 14-21 de zile dupa administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Abia in acest moment se considera ca este sigur sa scoti puiul de caine la plimbare, in spatii publice.
Proprietarii se intreaba daca un caine vaccinat poate face parvoviroza. Acest risc este unul extrem de mic, aproape insignifiant. Totusi, se poate ca un caine cu schema de vaccinare incompleta sa dezvolte simptome de boala.
Parvoviroza este una dintre cele mai agresive viroze care pot afecta puii de caine. Desi tratamentul veterinar sustinut creste sansele de supravietuire, realitatea este ca mortalitatea ramane destul de ridicata. Cea mai buna metoda de prevenire a bolii este vaccinarea puiului de caine cu schema completa.
Bibliografie:
- https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/baker-institute/our-research/canine-parvovirus
- https://www.woah.org/en/disease/parvovirosis/
- https://www.msd-animal-health.ie/species/dogs/canine-parvovirosis/
- https://www.merck-animal-health-usa.com/nobivac/canine-parvovirosis