Căutare

Înapoi la articole

Picture of exavet

exavet

Echipa Exavet

Pisica tuseste: principalele cauze, diagnostic si tratament

Pisicile, jucause, misterioase si independente, pot fi si ele supuse unor probleme de sanatate. Unul dintre simptomele care pot ridica semne de intrebare si de ingrijorare in randul proprietarilor de pisici este tusea persistenta a felinelor lor.

In continuare, vom analiza principalele cauze care pot sta la baza acestui simptom, vom discuta despre metodele de diagnostic si despre optiunile de tratament.

Pisica tuseste – ce este tusea si cat de des apare la pisici

Tusea la pisici este un simptom clinic complex, cu multiple cauze si manifestari adiacente. Ca si in cazul oamenilor, tusea este un raspuns reflex al sistemului respirator fata de diversi iritanti sau probleme subiacente. Tusea poate varia in tip si intensitate, ceea ce ofera indicii pretioase cu privire la afectiunea pacientului felin.

Ca si in cazul oamenilor, tusea este un simptom care poate aparea destul de frecvent. Daca ea apare ocazional – ai auzit pisica tusind la un moment dat, dar episodul nu s-a repetat – probabil ca nu ai nici un motiv sa te ingrijorezi. Pe de alta parte, daca tusea este repetitiva, iritativa, daca se produce de mai multe ori pe zi, probabil ca ar trebui sa apelezi la sfatul unui medic.

De ce tuseste pisica – Principalele cauze ale tusei la pisici

Tusea este un simptom care poate aparea intr-o mare varietate de patologii, de la infectii respiratorii, pana la parazitoze respiratorii, boli cronice sau alergii. In continuare, vom detalia fiecare categorie de cauze ale tusei.

Infectii respiratorii la pisici

Infectiile respiratorii reprezinta unul dintre factorii majori care pot declansa tusea la pisici. Acestea pot implica atat virusuri, cat si bacterii, iar manifestarile pot varia de la usoare la severe, in functie de agentul patogen si de starea generala de sanatate a pisicii.

Infectii virale

Exista mai multe virusuri comune care infecteaza pisicile si care determina o stare de boala in care tusea este un simptom important. In mod special, in momentul adoptiei unui pui de pisica dintr-un mediu necontrolat, posibilitatea de aparitie a acestor afectiuni trebuie avuta in vedere.

Afla care sunt primii pasi pe care ii ai de facut atunci cand adopti o pisica, astfel incat si ea, si tu sa fiti in deplina siguranta!

Herpesvirusul felin FHV-1 este una dintre cauzele principale ale racelilor la pisici. Manifestarile includ tuse, stranut, secretii nazale, conjunctivita cu secretii abundente. FHV-1 devine adesea latent in organism, reaparand in momente de stres sau pe fondul unei imunodeficiente.

Calicivirusul felin (FCV) este un alt virus frecvent intalnit, asociat cu infectii respiratorii. Acesta poate cauza tuse, salivare excesiva, ulceratii bucale si pierderea poftei de mancare. FCV are multe tulpini, ceea ce complica procesul de vaccinare si instituirea unui tratament eficient.

Infectii bacteriene

Exista mai multe specii bacteriene care sunt responsabile de declansarea tusei la pisici, dintre care le mentionam pe cele mai frecvente.

Bordetella bronchiseptica este o bacterie care determina infectii ale cailor respiratorii joase si tuse persistenta. Este adesea asociata complexului de infectii respiratorii ale felinelor si poate fi transmisa de la o pisica la alta prin intermediul secretiilor infectate.

Mycoplasma felis este o bacterie de dimensiuni mici, care poate infecta tractul respirator superior al pisicilor. Infectia variaza de la usoara la severa si produce tuse, stranut si secretii nazale.

Bronsita la pisici

Bronsita la pisici este o infectie a cailor respiratorii mici, in care bronhiile se inflameaza si secreta un exsudat care determina tuse persistenta. Bronsita poate fi declansata de agenti infectiosi sau de substante iritante si se manifesta prin tuse plina, dificultati de respiratie si alterarea starii generale. In absenta unui tratament adecvat, bronsita poate duce la complicatii precum bronhopneumonia si insuficient respiratorie.

Gripa felina

Gripa felina reprezinta un complex de afectiuni respiratorii comune la pisici, produse de herpesvirusul felin, de calicivirusul felin sau de o asociere a celor doua.

Pisicile tinere si cele cu un sistem imunitar slabit sunt cele mai predispuse la manifestarea unor simptome severe. Ambele sunt, in general, autolimitante si se rezolva intr-un interval de timp variabil, dar monitorizarea atenta a pisicii pentru identificarea potentialelor complicatii este necesara si recomandata.

Parazitoze respiratorii la pisici

Parazitozele respiratorii reprezinta o categorie distincta de cauze atunci cand este vorba despre tusea la pisici. Infectiile pot varia in severitate si pot provoca simptome de intensitate variabila, de la tuse usoara, la dificultati respiratorii.

Strongyloides felis si Metastrongylus felis sunt principalele specii de paraziti interni cu tropism pentru sistemul respirator al pisicilor. Contaminarea se produce prin ingestia gazdelor intermediare, soareci sau pasari, care gazduiesc larvele acestor acarieni. Simptomele pot include tuse, respiratie suieratoare sau chiar insuficienta respiratorie.

Boli cronice la pisici

Exista si posibile cauze neinfectioase ale tusei la pisici. In aceasta situatie, tratamentul trebuie sa vizeze cauzele directe ale tusei – un bun control al starii generale de sanatate va duce la remiterea automata a tusei.

Astmul bronsic si stranutul la pisici

Astmul bronsic, cunoscut si sub denumirea de bronsita alergica sau de sindrom de hipersensibilitate a cailor respiratorii, reprezinta o afectiune comuna manifestata prin inflamarea cailor respiratorii inferioare.

Pisicile afectate de astm bronsic au respiratie dificila, insotita de wheezing, frecventa respiratorie crescuta si, uneori, voma. Stranutul la pisici este adesea frecvent in rinitele alergice ale pisicilor. Factorii declansatori ai crizelor de astm includ, in general, alergeni precum praful, polenul, mucegaiul sau substantele de curatenie.

Insuficienta cardiaca congestiva

Insuficienta cardiaca congestiva poate contribui la aparitia tusei la pisici. In aceasta afectiune, inima nu isi indeplineste eficient functia de pompare a sangelui, ceea ce determina acumularea de lichid in plamani. Tusea asociata insuficientei cardiace este o tuse productiva.

Medicatia cardiaca este cea care ajuta ca inima sa isi indeplineasca mai bine functia si, odata cu aceasta, conduce la remiterea tusei.

Diagnosticul tusei la pisici

Proprietarii se prezinta adesea in cabinetul medicului veterinar spunand ca „pisica mea stranuta si tuseste”, ca „pisica mea respira greu” sau ca „pisica mea stranuta si respira greu” si raportand, uneori, si alte semne ca pisica e bolnava.

Atunci cand vine vorba despre boli la pisici, pisica racita este o descriere a complexului de simptome observate, dar nu permite orientarea clara a diagnosticului. Inainte de a prescrie orice antibiotic pentru raceala pisici, medicul veterinar va solicita detalii despre anamneza – de cat timp au aparut simptomele, daca discutam despre o pisica apatica, despre o pisica ragusita sau o pisica somnoroasa; o pisica letargica este un indicator al unei urgente veterinare si semnaleaza, de obicei, fie o infectie avansata, fie o insuficienta respiratorie severa.

Medicul va dori sa afle daca simptomele s-au agravat in timp, daca pur si simplu pisica tuseste si stranuta sau daca refuza si apa si hrana, varsta pisicii, conditiile de trai, alimentatie si asa mai departe. In functie de detaliile obtinute, se poate trece la a doua etapa a diagnosticului, examenul clinic.

Examenul clinic

Examenul clinic este indispensabil in stabilirea unui tratament corect, care sa vizeze cauzele tusei la felina in cauza.

Intr-o prima faza, medicul va observa starea generala a pisicii. Pentru ochiul antrenat al unui specialist, respiratia suieratoare la pisica poate fi un bun indicator pentru diagnosticarea unei gripe la pisici sau, dimpotriva, a unei pisici alergice. De asemenea, examenul clinic implica, obligatoriu, masurarea temperaturii corporale, observarea mucoaselor si ascultatia pulmonara.

Daca pisica bolnava nu mananca, aceasta poate manifesta grade diferite de deshidratare, care trebuie, de asemenea, corectate. Stranutul si conjunctivita pot reprezenta simptome de alergie la pisici, sau pot impune un tratament pentru rinotraheita la pisici, mai ales la pui sau la exemplarele geriatrice, cu boli cronice de tipul diabetului sau alte afectiuni debilitante.

Descopera cum se manifesta diabetul la pisica si cum poate fi tratat – cu o abordare terapeutica adecvata, pisica ta poate trai fericita mult timp de acum incolo!

Analize suplimentare

In functie de anamneza preluata de la proprietar si de simptomele identificate, medicul veterinar poate dori sa efectueze unele investigatii suplimentare. De pilda, daca pisica stranuta si ii curg ochii, dar starea ei generala este buna, exemplarul este vaccinat si nu paraseste locuinta, medicul poate suspecta o alergie si va recomanda un tratament pentru pisici care sa vizeze reactia de hipersensibilitate.

Pe de alta parte, daca pisica stranuta des, medicul va dori sa efectueze un test rapid pentru identificarea virozelor respiratorii frecvente, caliciviroza si herpesviroza.

Daca pisica tuseste si respira greu, o radiografie pulmonara permite vizualizarea cailor respiratorii si a tesutului pulmonar si stabilirea unui tratament adecvat unei bronsite sau pneumonii.

De asemenea, radiografia toracica ajuta la vizualizarea cordului – anomaliile anatomice identificate pot orienta investigatiile ulterioare catre monitorizarea functiei cardiace si identificarea unei posibile afectiuni cardiace necompensate, cu implicare pulmonara.

In functie de pisica bolnava si simptomele sale, medicul poate solicita si efectuarea unor investigatii suplimentare: o ecografie cardiaca, hemoleucograma si alte analize de sange, examenul parazitologic sau examenul secretiilor bronsice pentru identificarea celui mai bun antibiotic pentru pisica in cauza.

Tratamentul tusei la pisici

Tratamentul tusei la pisici depinde in mod direct de diagnosticul formulat. Exista o mare varietate de medicamente pentru pisici, iar tratamentul optim va fi ales in functie de rezultatele investigatiilor paraclinice si de starea generala a pisicii.

In raceala la pisici, tratamentul poate fi etiologic si simptomatic. Tratamentul pentru pisica racita poate implica administrarea de antibiotic.

Antibioticul pentru pisici pastile poate fi administrat acasa daca pisica este complianta si daca starea sa generala este sub control. In cazul pisicilor care au o stare generala deteriorata, cu febra mare, care refuza alimentele si apa sau care varsa se va prefera tratamentul injectabil, cel putin in primele zile.

In unele boli ale pisicilor tinere, administrarea unui antibiotic pentru pisici in raceala poate reprezenta o metoda de prevenire a unei suprainfectii bacteriene.

Daca pisica tuseste, administrarea unui antiinflamator poate fi, de asemenea, o solutie eficienta de control al inflamatiei de la nivelul cailor aeriene. Medicul este cel care va estima raportul beneficiu-risc si va decide daca este o solutie adecvata.

Daca pisica stranuta, tratamentul poate viza masuri de sustinere a cailor respiratorii superioare: aerosolii reprezinta un foarte eficient tratament in raceala la pisici. Prin intermediul aerosolilor se pot administra diverse medicamente pentru raceala la pisici, dupa cum foarte eficienta este si aerosolizarea serului fiziologic, pentru desfundarea nasului, fluidizarea secretiilor nazale si umectarea cailor respiratorii.

Pentru pisica racita, tratamentul de sustinere generala este important. Administrarea unor complexe selectate de vitamine si oligoelemente, hidratarea parenterala daca este necesara, administrarea unor probiotice dedicate sunt tot atatea metode de a accelera vindecarea.

Administrarea corecta a medicamentelor

In cazul in care medicul veterinar recomanda administrarea tratamentului la domiciliu, proprietarul trebuie sa asigure o buna complianta. Aceasta inseamna ca medicamentele vor fi administrate la ore prestabilite si in dozele recomandate, pentru o vindecare rapida, o eficienta maxima si prevenirea dezvoltarii rezistentei bacteriene la antibioticele selectate.

Unele antibiotice necesita administrarea cu o cantitate de alimente sau de apa, pentru a preveni disconfortul gastric – medicul iti va spune daca este cazul sa acorzi o atentie deosebita acestui aspect.

Daca pisica refuza sa coopereze atunci cand vine vorba despre administrarea medicamentelor, daca scuipa in mod repetat comprimatele sau daca varsa, e preferabil sa revii la cabinetul veterinar pentru administrarea injectabila a tratamentului.

Pisica mea stranuta – cum o pot ajuta acasa?

Atunci cand stranutul este o problema persistenta, asa cum se intampla in unele viroze respiratorii, nasul infundat si secretiile nazale abundente ii pot crea dificultati pisicii atat la mancare, cat si la somn.

O poti ajuta facand mai multe sesiuni de aerosoli simpli, cu ser fiziologic; o cutie mare de plastic, cu un orificiu prin care sa treaca tubul aparatului de aerosoli, in care pisica va petrece 10 minute respirand aburul rezultat, este o solutie simpla si eficienta.

Daca nu ai la dispozitie un aparat pentru aerosoli, il poti inlocui cu o baie plina cu aburi. Porneste dusul pe apa fierbinte si inchide usa baii pana cand aceasta se umple de aburi. Un interval de 10 – 15 minute petrecute in acest abur va ajuta la fluidizarea secretiilor nazale ale pisicii si va imbunatati temporar respiratia. Daca pisica tuseste, acest remediu este de asemenea de ajutor.

In cazul in care medicul veterinar recomanda, exista picaturi oftalmice care contin substante antiinflamatoare si care, administrate in ochi, pot ajuta si la desfundarea nasului. Nu le administra fara prescriptie: in cazul ulcerelor corneene, pot duce la pierderea vederii pisicii!

Prevenirea tusei la pisici

Intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi, prin urmare prevenirea aparitiei tusei la pisici este preferabila gasirii unui tratament cand pisica tuseste.

Vaccinare regulata

Respectarea protocoalelor de vaccinare in functie de varsta si de statusul vaccinal al pisicii reprezinta prima si cea mai eficienta metoda de a o proteja pe aceasta impotriva virozelor specifice, care pot evolua cu tuse. Vaccinarea este recomandata inclusiv in cazul pisicilor care stau exclusiv in casa, deoarece ele pot lua contact cu virusul prin intermediul hainelor sau incaltamintei proprietarului.

Afla care este schema de vaccinare potrivita pentru pisica, in functie de varsta, si ai grija de sanatatea felinei tale, protejand-o impotriva unor boli grave, adesea letale!

Masuri de igiena si prevenire a infectiilor

Ca si in cazul oamenilor, exista unele masuri pe care le poti implementa si respecta pentru a preveni infectiile. O alimentatie echilibrata si de buna calitate este importanta pentru un sistem imunitar puternic.

Deparazitarea regulata, inclusiv a pisicilor care traiesc numai la interior, reprezinta o alta metoda de a le mentine sanatatea si de a le optimiza sistemul imunitar pentru o buna rezistenta impotriva agentilor patogeni. Cand pisica tuseste, data ultimei deparazitari reprezinta un alt element care trebuie avut in vedere.

Afla cum se face deparazitarea periodica la pisica, ce specii de paraziti trebuie avuti in vedere si de ce efectuarea examenului coproparazitologic reprezinta o decizie inteleapta, permitand sa tratezi felina exact impotriva parazitilor pe care ii are!

Pisicile care traiesc exclusiv la interior au un avantaj important din punct de vedere al starii de sanatate, fiind mult mai putin expuse riscului de a contracta diversi agenti patogeni.

Controlul medical regulat

Ca si in cazul oamenilor, se recomanda efectuarea unor consulturi medicale regulate, anuale sau bianuale, in functie de varsta pisicii, pentru monitorizarea starii de sanatate si identificarea unor eventuale stari patologice in faza incipienta, cand pot fi tinute sub control. Medicul veterinar este cel care iti va spune si care este frecventa potrivita pentru aceste consulturi, si ce investigatii considera necesare.

Tusea la pisici este un simptom important, care poate aparea intr-o mare varietate de afectiuni de sanatate. Medicul veterinar este cel mai bun partener in ingrijirea sanatatii pisicii tale – contacteaza-l de la aparitia primelor simptome, pentru ca interventia sa prompta sa previna aparitia complicatiilor si sa ii redea felinei tale vioiciunea si cheful de joaca!

Surse:

  • https://greenvilleanimal.com/blog/cat-coughing/#:~:text=The%20most%20common%20causes%20for,cause%20a%20cat%20to%20cough.
  • https://vcahospitals.com/know-your-pet/coughing-in-cats
  • https://www.petmd.com/cat/conditions/respiratory/c_ct_cough
  • https://www.trudellanimalhealth.com/learn/further-reading/common-causes-coughing-cats
  • https://veterinaryemergencygroup.com/blog/why-is-my-cat-coughing/